Podignute prve optužnice protiv osumnjičenih bivših pripadnika OVK - BIGportal.ba
Region Vijesti

Podignute prve optužnice protiv osumnjičenih bivših pripadnika OVK

Specijalno tužilaštvo u Hagu podiglo je prve optužnice protiv osumnjičenih bivših pripadnika OVK za zločine izvršene tokom rata na Kosmetu.

Ovo je saopšteno iz Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, tužilaštvo je od predsednice specijalizovanih veća (Specijalni sud) zatražilo da odredi sudije prethodnog postupka koji će razmotriti da li optužnice ispunjavanju uslove i potvrditi ih, ako ima dovoljno dokaza.

Odluke sudija prethodnog postupka ostaju tajne sve dok ne budu potvrđene.

Prema informacijama udruženja pripadnika bivše OVK pred sopecijalnim tužilaštvom iskaze u svojstvu svedoka ili osumnjičenih dalo je oko 250 bivših pripadnika OVK.

Među onima koji su dali izjave su i trojica bivših vrhovnih komandanata, komandanti operativnih zona, visoki zvaničnici kao što su bivši predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i bivši premijer Ramuš Haradinaj.
Tužilac Smit najavio, imenovan sudija koji će ih razmotriti

Glavni tužilac suda za zločine OVK Džek Smit najavio je podizanje prvih optužnica, a predsednica tog suda Ekaterina Trendafilova imenovala je pretprocesnog sudiju čiji je zadatak da optužnice razmotri i potvrdi, saopšteno je danas iz sedišta tog suda u Hagu.

Optužnice će, prema saopštenju, dok ih sudija ne potvrdi, ostati zapečaćene.

“Tužilac je obavestio predsednicu…o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima (zvaničan naziv suda) i zatražio je da, u skladu sa zakonom, bude imenovan pretprocesni sudija”, piše u saopštenju suda.

Predsednica Trendafilova je, po saopštenju, potom, “postavila pretprocesnog sudiju….koji će pregledati optužnice koje će podneti specijalni tužilac. Sadržaj optužnica ostaće poverljiv, sve dok ih pretprocesni sudija ne bude potvrdio”.

Tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope “Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu” iz 2011. godine.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za “zločine započete ili počinjene na Kosovu” od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine. Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope…od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi, kojima je kasnije trgovano. Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar