Podignite optužnice protiv odgovornih za zločin u Serdarima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Podignite optužnice protiv odgovornih za zločin u Serdarima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu treba da podigne optužnice protiv odgovornih za zločin nad Srbima u selu Serdari kod Kotor Varoši, ali i za mnoge druge zločine protiv Srba na području BiH.

On je ocijenio da je zločin u Serdarima, koji su prije 30 godina počinili pripadnici muslimansko-hrvatskih vojnih formacija, za cilj imao uništenje Srba.

Linta je podsjetio da je tom prilikom ubijeno 16 srpskih civila, od kojih dvoje djece, a jedna trudna žena je teško ranjena, ali je uspjela da preživi, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

– Pred Sudom BiH vođen je krivični postupak protiv svega trojice bivših pripadnika muslimanskih jedinica od kojih je jedan osuđen na 11 godina a dvojica su oslobođeni. Riječ je o jednom od mnogih dokaza da pravosuđe BiH nije nezavisno i nepristrasno već je u funkciji muslimanske ratne politike s ciljem da se opravda lažni narativ da su Srbi agresori i zločinci, a muslimani žrtve i oslobodioci – ukazao je Linta.

Linta je rekao da srpski narod neće nikada zaboraviti žrtve u selu Serdari.

– Godišnjica zločina treba da služi kao podsjećanje da se traži pravda za žrtve procesuiranjem odgovornih, da se borimo za istinu i da se podrže preživjeli članovi porodica. Nije moguće govoriti o pomirenju bez kažnjavanja naredbodavaca i počinioca zločina nad Srbima i jednakog poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – rekao je Linta.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar