1. Aprila 2019.

Podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom, budite oprezni

Big Portal

Problem zapravo nije u podgrijavanju same riže, već u načinu na koji je kuhate i pohranjujete. Riža, kažu stručnjaci, ne bi smjela nakon kuhanja stajati duže od sat vremena na sobnoj temperaturi.

Kako pojašnjavaju, riža može sadržavati bakterije Bacillus cereus koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Što duže kuhana riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća šansa da se bakterija razmnoži i potencijalno počne proizvoditi toksine. Ako se oni formiraju, a vi pojedete rižu, može doći do povraćanja ili proljeva.

Srećom, postoji način da izbjegnete ove neugodne simptome. Na prvom mjestu, savjet stručnjaka je da skuhate količinu koju namjeravate pojesti i tu rižu odmah poslužite. Druga mogućnost je da višak riže spremite u frižider čim se ohladi, unutar sat vremena od kuhanja.

Iz NHS-a dodaju da ostatke riže pojedete najkasnije dan nakon kuhanja te da je ne podgrijavate više od jedanput.

 

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare