Podaci: U BiH sve manje vjenčanja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Podaci: U BiH sve manje vjenčanja

Sve nas je manje. Manje se djece rađa, manje se udajemo, ženimo, a samo nas više umire.

Sve nas je manje. Manje se djece rađa, manje se udajemo, ženimo, a samo nas više umire.

Ovo potvrđuju i posljednji statistički podaci Federalnog zavoda za statistiku objavljeni danas, prema kojima je prirodni priraštaj u maju ove godine bio minus 322. Što će reći da je u tom mjesecu 1.489 novorođenih, a umro 1.811 stanovnika Federacije.

Tako je nastavljen trend negativnog prirodnog priraštaja, koji, slijedeći statistiku, ukazuje na zabrinjavajuće podatke. Ako to uopšte ikoga i brine. U skladu s tim idu i podaci o sklapanju novih porodica. Tako je u maju sklopljeno 658 brakova u cijeloj Federaciji, a rastavljeno je 130 parova.

Po kantonima to izgleda ovako. U maju je najmanje djece rođeno u Bosansko-podrinjskom kantonu, samo 13, i to pet dječaka i osam djevojčica. Umrlih je 23. U tom kantonu sklopljeno je samo šest brakova. Rastavljenih, nasreću, nije bilo.

U Livanjskom kantonu rođeno je svega 39. djece. Umrle su 74 osobe. Zaključena su 23 braka, tri su se para rastavila. U Posavini se u maju rodilo tek 11 djece. Deset parova reklo je sudbonosno “da”, tri para opet jedno drugom “ne”.

Po broju beba u maju Kanton Sarajevo, gdje ih je rođeno 323, 185 dječaka, 138 djevojčica. Ali, Sarajevo s 90 zaključenih brakova nije rekorder, već Unsko-sanski kanton, gdje se vjenčalo 107 parova. U tom kantonu bilježe i rekorde kad su rastave u pitanju. Čak 41 u jednom mjesecu.

Kad smo već kod Krajine, treba reći da je tu rođena 141 beba. Ali, nažalost, umrle su 202 osobe.

Inače, u Federaciji je, prema dostupnim podacima, u tom mjesecu rođeno 909 dječaka i 902 djevojčice. Ukupno je zaključeno 658 brakova. Zabilježeno je 130 razvoda.

(Avaz)

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar