Podaci o koroni zataškavani od početka: Prikazivane manje brojke? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Podaci o koroni zataškavani od početka: Prikazivane manje brojke?

Si-En-En je objavio ekskluzivna dokumenta za koje navode da pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije koronavirusa.

Dokumenti koji su procureli iz kineske provincije Hubei pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih koronavirusom, da su joj bile potrebne nedelje da dijagnostifikuju nove slučajeve.

Takođe, dokumenti pokazuju i da Kina nije javnost obavestila o vrhuncu sezone gripa u Hubeju u decembru prošle godine, što se poklapa sa vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa, piše Si-En-En.

Podaci od 10. februara pokazuju 5.918 novih slučaja, više nego dvostruko od broja koji je objavila Kina

U izveštaju sa oznakom “interni dokument, poverljivo”, lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od zvaničnog javnog broja potvrđenih slučajeva.

Ta veća brojka u to vreme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije.

Ranije nepoznata brojka nalazi se u nizu otkrića sadržanih na 117 stranica procurelih dokumenata iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubei, u čijem je posedu i čiju je autentičnost proverio CNN.

Kina je odlučno odbacila optužbe Sedinjenih Država i drugih zapadnih vlada da je namerno prikrivala informacije u vezi s virusom, tvrdeći da je bila iskrena prema svetu od izbijanja epidemije. Međutim, iako dokumenti ne daju dokaze o namernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedoslednosti u onome za šta su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Na šta sve ukazuju dokumenti

Dokumenti, koji obuhvataju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, ukazuju na nefleksibilan zdravstveni sistem ograničen birokratijom odozgo prema dole i postupcima koji nisu bili pripremljeni za rešavanje krize koja je izbila. U nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze o i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, piše Si-En-En.

Jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost s kojom su dijagnostifikovnai lokalni pacijenti s kovidom-19. Iako su vlasti u Hubeiju javnosti predstavile svoje postupanje s početnim izbijanjem bolesti kao učinkovito i transparentno, dokumenti pokazuju da su se lokalni zdravstveni službenici oslanjali na neispravne mehanizme testiranja i izveštavanja o novim slučajevima.

Izveštaj u dokumentima s početka marta pokazuje da je prosečno vreme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. Si-En-En-u su stručnjaci rekli da je to značajno otežalo kako praćenje bolesti, tako i borbu protiv nje.

Kina tvrdila da je od početka bila iskrena, sada nema komentara

Kina je, pak, odlučno branila svoje postupanje s izbijanjem epidemije. Na konferenciji za novinare 7. juna, kinesko državno veće objavilo je Belu knjigu rekavši da je kineska vlada uvek objavljivala informacije u vezi s epidemijom na “pravovremen, otvoren i transparentan način”.

Si-En-En je kontaktirao kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalni zdravstveni odbor, kao i Hubeijev zdravstveni odbor, koje nadzire provincijski CDC, radi komentara na otkrića otkrivena u dokumentima, ali nije dobio odgovor.

Stručnjaci: Dokumenti pokazuju šta je sve Kina znala u prvim mesecima

Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da dokumenti jasno pokazuju šta je sve Kina znala o epidemiji koronavirusa u prvim mesecima.

“Jasno je da su pogrešili, i ne govorimo samo o greškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom – već i birokratske i politički motivisane pogreške u načinu na koji su postupali s epidemijom”, rekao je Janžong Huang, stariji saradnik za globalno zdravstvo pri Veću za spoljne odnose, koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini. “To je imalo globalne posledice”, dodao je.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u glavnom gradu provincije Hubei Vuhanu, prema ključnoj studiji u medicinskom časopisu Lancet.

Vrhunac sezone gripa u Hubeiju za koji se nije znalo, vreme se poklapa s vremenom za kada se veruje da su se zapravo pojavili prvi zaraženi koronom

U istom vremenu za koje se veruje da se tada zapravo pojavio u Kini, dokumenti pokazuju da se odvijala još jedna zdravstvena kriza: Hubei se suočavao sa značajnom epidemijom gripa. To je uzrokovalo porast slučajeva na 20 puta više od nivoa zabeleženog prethodne godine, pokazuju dokumenti. Sve je to stavilo dodatan ogroman pritisak na ionako opterećeni zdravstveni sistem.

“Epidemija gripa, kako su službenici primetili u dokumentu, nije bila prisutna samo u Vuhanu u decembru, već je bila najveća u susednim gradovima Jičangu i Sijaningu. Ostaje nejasno kakav je uticaj ili povezanost izbijanje gripa imalo na izbijanje epidemije koronavirusa. I dok u dokumentima nema konkretnih dokaza da su da su dve paralelne krize povezane, informacije o tome koliko je zapravo jak bio vrhunac sezone gripe u Hubeiju tek treba da budu javno objavljene.

Otkrića koju su procurela u dokumentima koji prikazuju prve podatke o koronavirusu u Kini dokaze u vreme kada SAD i EU jačaju pritisak na Kinu da potpuno sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u otkrivanju izvora pandemije koja se proširila u svaki deo sveta te zarazila više od 60 miliona ljudi, dok je 1,46 miliona ljudi umrlo, prenosi Index.

Dokumente je Si-En-EN-u dao uzbunjivač, proverena je njihova autentičnost

Dokumente je Si-En-En-u dao uzbunjivač koji je zatražio anonimnost. Rekao je da radi u kineskom zdravstvenom sistemu i da je motivisan da razotkrije istinu koja je bila cenzurisana te oda počast kolegama koji su također progovorili.

Dokumente je proverilo šest nezavisnih stručnjaka koji su u ime Si-En-En-a ispitali istinitost njihovog sadržaja. Jedan stručnjak s bliskim vezama s Kinom izvestio je da je video neke od izveštaja tokom poverljivog istraživanja početkom ove godine. Evropski sigurnosni zvaničnik sa znanjem kineskih internih dokumenata i postupaka takođe je Si-En-En-u potvrdio da su dosijei izvorni.

Metapodaci iz datoteka koje je Si-En-En video sadrže imena službenika CDC-a kao modifikatora i autora. Datumi izrade metapodataka usklađeni su sa sadržajem dokumenata. Sprovedena je i digitalna forenzička analiza kako bi se testirao njihov računarski kod prema navodnom poreklu. Sara Moris, iz Odseka za digitalnu forenziku na britanskom univerzitetu Kranfild, rekla je da nema dokaza da je podacima manipulisano.

Svet iz Kine dobio optimističnije podatke od stvarnih

Dokumenti pokazuju širok raspon podataka o dva određena dana, 10. februara i 7. marta, koji su u značajnoj meri u suprotnosti s onim što je Kina tada govorila javno.

  1. februara, kada je Kina izvestila o 2.478 novih potvrđenih slučajeva širom zemlje, dokumenti pokazuju kako je u Hubeju zapravo cirkulisalo ukupno 5.918 novoprijavljenih slučajeva. Interni broj podeljen je u potkategorije i pruža uvid u puni obim Hubeijeve metodologije dijagnoze u to vreme.

“Potvrđenih slučajeva” prema tom izveštaju ima 2.345, “klinički dijagnostifikovanih slučajeva” 1.772 i “sumnjivih slučajeva” 1.796.

Iz svega se može zaključiti kako je svet iz Kine dobio optimističnije podatke od onih koji su bili u stvarnosti.

Danas objavljeno

Pretresi još traju: Novitović u poslijepodnevnim časovima ponovo u tužilaštvu

M.

Srbiji postavljen uslov? Rusija ključ

M.

U toku pretresi poslovnih prostora Republičke uprave civilne zaštite i imovine Milana Novitovića

M.

Ostavite komentar