Počinje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počinje

Velika Britanija danas počinje vakcinisanje svojih građana vakcinom koje su proizvele kompanije Fajzer i BioNTeh, preneo je Rojters.

Britanija je za početak naručila 40 miliona doza Fajzerove vakcine, a svaka osoba mora da dobije po dve doze, što znači da će se u prvom talasu vakcinisati 20 miliona ljudi u zemlji od 67 miliona.

U prvoj nedelji se očekuje da će se vakcinisati 800.000 ljudi, uglavnom u domovima za stare i njihovi negovatelji.

Stejt departmen traži od Rusa: Ako želite u SAD izjasnite se da ste Japanci
Britanija je naručila 357 miliona doza od sedam različitih proizvodjača vakcina.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prva zapadnoevropska zemlja koja počinje vakcinišanje stanovništva, u akciji koja je pozdravljena od sveta kao odlučujućom borbom sa Kovid-19.

Masovna vakcinacija će uneti nadu da čovečanstvo može da okrene situaciju u borbi sa korona virusom, koji je dosad odneo više od 1,5 miliona života na planeti, dodaje Rojters.

Ipak, Fajzerova vakcina zasad limitira širu upotrebu, jer zahteva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama (minus 70) i nimalo lakim načinom za distribuciju.

Velika Britanija je zemlja koja je najgore pogodjena korona virusom, sa više od 61.000 preminulih, ali je premijer Boris Džonson rešio da okrene stvari u borbi protiv korone puštajući vakcinu u upotrebu pre SAD i Evropske unije, ocenjuje Rojters.

Pre manje od nedelju dana, regulatorno telo je odobrilo upotrebu vakcine u hitnim slučajevima.

“Ministarstvo zdravlja Velike Britanije je ponosno što će biti prvo u svetu koje će početi sa vakcinacijom”, rekao je šef Nacionalne zdravstvene službe Sajmon Stivens.

B92

Danas objavljeno

Registrovan jak zemljotres u Albaniji; potres se osjetio u Crnoj Gori

M.

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Ostavite komentar