Počinje vakcinacija u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Počinje vakcinacija u Hrvatskoj

U Hrvatskoj danas kreće distribucija 25.200 doza vakcina “Moderne” i “Astra Zeneke”, a biće vakcinisani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, piše portal “Indeks”.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Iva Pem Novosel objasnila je da danas počinje distribucija prema Slavoniji i prema Dalmaciji, u srijedu, 10. februara, vakcine stižu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak, 12. februara, u sjeverni dio Hrvatske.

Ona je za HRT rekla da su količine vakcine određene proporcionalno broju stanovnika.

Iako iz udruženja penzionera traže odgađanje vakcinacije starijih vakcinom “Astra Zeneke”, Novosel poručuje da u Hrvatskoj situacija nije takva da bi trebalo odgoditi vakcinaciju.

“Već nakon prve doze, kroz tri sedmice razvija se djelotvornost, a kada se prime pune dvije doze, i to sa onim maksimalnim razmakom od 12 sedmica, ta efikasnost je čak oko 82 odsto”, rekla je epidemiolog.

Hrvatska je juče potvrdila 25 smrtnih slučajeva od posljedica virusa korona i 276 novozaraženih, a 407 oporavljenih, podaci su Nacionalnog štaba Civilne zaštite.

Danas objavljeno

KFOR spreman da interveniše na Jarinju i Brnjaku: “Specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti”

M.

“Svijet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku”

M.

Pucnjava kod bolnice u Memfisu; šestoro ranjeno

M.

Ostavite komentar