Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu

Svetski ekonomski forum u švajcarskom alpskom gradiću Davosu počinje danas posle dvogodišnje pauze jer je pandemija korona virusa sprečavala političke i poslovne lidere, stručnjake i aktiviste da se okupe.

Ne nedostaje hitnih pitanja za rešavanje na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma: rastuc´e cene hrane i goriva, ruski rat u Ukrajini, klimatske promene, suša i nestašica hrane u Africi, nejednakost izmedju bogatih i siromašnih, autokratski režimi i pandemija…

Rat u Ukrajini c´e biti ključna tema dok će predsednik Volodimir Zelenski govoriti danas, na dan otvaranja putem video-veze iz Kijeva, dok c´e u sali u Davosu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine i značajna delegacija drugih najviših ukrajinskih zvaničnika.

Ove nedelje c´e im se pridružiti lideri poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, američkog izaslanika za klimu Džona Kerija, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Zbog ruskog rata protiv Ukrajine ruski poslovni i politički lideri ove godine nisu pozvani u Davos.

Predsednik Foruma – medjunarodne nevladine i lobističke organizacije, Borge Brende rekao je da c´e veliki broj izvršnih direktora i drugih poslovnih lidera razmotriti kako da privatni sektor podrži Ukrajinu „u situaciji u kojoj Rusija krši mdjunarodno pravo, medjunarodno humanitarno pravo i ne drži se Povelje UN-a“.

Ne veruju svi da je Davos mesto gde se mogu nac´i rešenja.

Nekoliko desetina antikapitalističkih demonstranata sukobilo se u petak s policijom u Cirihu, najvec´em gradu u Švajcarskoj, što je znak tinjajuc´eg antagonizma protiv ekonomskih elita koje ove grupe optužuju da stavljaju profit iznad ljudi.

Policija je upotrijebila gumene metke i biber sprej da rastera masu sa nedozvoljenog skupa.

Dok c´e Ukrajina privuc´i pažnju prvog dana sastanka, klimatska i ekološka pitanja bic´e stalna tema, jer se forum bavi buduc´im izazovima koliko i sadašnjim.

(Beta)

Danas objavljeno

“NATO šalje nuklearne bombe u EU – Rusija rakete u Belorusiju”

M.

Patrijarh Porfirije: Vjera – temelj života na ovim prostorima

M.

Pucnjava u Ilinoisu; najmanje jedna žrtva, dvoje ranjenih

M.

Ostavite komentar