POČINJE SUĐENJE MALČANSKOM BERBERINU Monstrumu koji je oteo djevojčicu prijeti DOŽIVOTNA ROBIJA - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

POČINJE SUĐENJE MALČANSKOM BERBERINU Monstrumu koji je oteo djevojčicu prijeti DOŽIVOTNA ROBIJA

Pred Višim sudom u Nišu danas počinje suđenje Ninoslavu Jovanoviću (46), poznatijem kao Malčanski berberin koji je 20. decembra prošle godine u Brzom Brodu kod Niša oteo, a potom danima zlostavljao dvanaestogodišnju djevojčicu M. K. iz Suvog Dola.

Suđenje osuđivanom manijaku i silovatelju počeće pripremnim ročištem na kojem će tužilaštvo i odbrana predložiti dokaze koji će biti izvođeni u toku glavnog pretresa. Pripremno ročište kao i suđenje Jovanoviću, održaće se bez prisustva javnosti, zbog zaštite interesa maloljetne žrtve, prenosi Blic.

Penzionisani inspektor niške policije Nebojša Petković koji je 2005. godine bio na čelu policijskog tima koji je uhapsio Jovanovića, nakon što je u razmaku od četiri dana oteo dvije djevojčice očekuje da ovoga puta Malčanski berberin dobije doživotni zatvor jer je u međuvremenu zakon izmijenjen i postoji mogućnost da mu se izrekne i ovako stroga kazna.

– Kada je uhapšen 2005. godine bili smo svjesni da ne može da dobije više od 15 godina zatvora jer je to bio tada zakonski maksimum. Bojali smo se da će po izlasku iz zatvora da ponovi djelo, što se nažalost i dogodilo. Ovo suđenje koje će sada uslijediti se bitno razlikuje od onog prije 15 godina prije svega jer je došlo do izmjene Krivičnog zakonika pa je sada moguće izreći strožiju kaznu nakon donošenja “Tijaninog zakona”. Koliko znam sada postoji mogućnost izricanja kazne doživotnog zatvora, i što je još bitnije ne postoji mogućnost uslovnog otpusta. Sve je sada na sudu koji ima zadnju riječ. Potpuno sam siguran da su policija i tužilaštvo uradili dobar posao u smislu obezbjeđenja dokaza, pa se nadam da će ovo biti prvi slučaj gdje će primjenom novih zakonskih odredbi izreći maksimalna kazna – doživotni zatvor, kaže Petković koji je 2005.godine bio šef odsjeka za suzbijanje op[teg kriminaliteta u niškoj policiji.

22 godine iza rešetaka
Iza rešetaka Jovanović je proveo više od 22 godine života zbog silovanja, pokušaja silovanja, ali i krađa i prevara. Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu djevojku i djevojčicu staru 14 godina.

Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi, nakon od 9,5 godina robije ponovio je krivična djela – jednu dvanaestogodišnjakinju iz Niša je silovao a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. U potjeri za njim, tada su ponovo korišćeni helikopter i psi tragači.

Osuđen je 2006. godine na 15 godina ali je iz zatvora je izašao početkom januara 2018. godine, poslije izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi. U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemiravao I proganjao žene i maloljetnice putem društvenih mreža. U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet mjeseci zatvora zbog polnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva djela proganjanja oslobođen optužbi.

Budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato vreme provedeno u pritvoru, automatski se našao na slobodi. Krajem juna prošle godine je nestao njegova porodica je prijavila policiji nestanak početkom jula. Ništa se o njemu nije znalo, sve dok u decembru iste godine u ukardenom “puntu” nisu pronađeni njegovi tragovi I tragovi otete djevojčice…

Porodica očekuje doživotnu robiju
I porodica otete djevojčice očekuje da će Jovanović dobiti nasjtrožu kaznu predviđeno za krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Više tužilaštvo zbog zaštite interesa maloljetnice i delikatnosti slučaja nije saopštilo pravnu kvalifikaciju krivičnih djela koja se Jovanoviću stavljaju na teret. Kako je naš list pisao, on je uhapšen 5.januara na groblju u Malči a istraga protiv njega potom je pokrenuta zbog krivičnih djela otmice i silovanja djeteta za šta se može izreći kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Zato se očekuje osnovano da mu se i optužnicom na teret stavljaju upravo ta ova krivična djela.

Uhapšen posle potjere od 17 dana
Potjera koja je krajem prošle i početkom ove godine trajala 17 dana, mobilisala više od 800 stotina policajaca, pripadnika snaga bezbjednost i dobrovoljaca i koji su tragali za otetom djevojčicom. Manijak je nakon hapšenja priznao da je nasumično izabrao M. K. koju na prevaru naveo da uđe u ukradeni “punto”, ispričavši joj da je novi električar koji je počeo da radi u njenoj školi i da ne zna put.

Automobil je ostavio na groblju u Malči, prespavali su u obližnjoj šumi u unaprijed pripremljenoj zemunici a put ka Knjaževcu potom su nastavili prugom… Trećeg dana otmice policija je pronašla automobila a nakon analize tragova utvrđeno je da iza otmice stoji Jovanović, osuđivani silovatelj djece, koji je monstruozni nadimak dobio zbog izopačene manije da prije zlostavljanja šiša djevojčice.

U policijskoj potjeri korišćene su termovizijske kamere, helikopteri, psi tragači, dronovi, ali je manijak uz dosta sreće uspijevao da bježi danima policiji koristeći se unaprijed pripremljenim skrovištima od kojih su neka bila i pod zemljom. Nakon 10 dana, djevojčica je nađena živa u vikendici u selu Pasjača. Srećom, vlasnik vikendice Emil Živić je svratio da obiđe kuću u kojoj ne živi a Jovanović je videvši ga, iskočio kroz prozor i pobegao bez otete devojčice.

Malčanski berberin uhapšen na seoskom groblju.

Malčanski berberin uhapšen na seoskom groblju
Potraga za Malčanskim berberinom nastavljena je i u narednih nedelju dana, sve dok 5.januara 2020.godine Jovanović nije viđen u dvorištu Petra Cekića iz Malče koji ga je pojurio metlom, a potom pozvao policiju. Uhapšen je istog dana na groblju u Malči, vidno iscrpljen.

Uzbuđuje ga šišanje djevojčica

Na jednom od ranijih suđenja Jovanović je priznao da ga šišanje devojčica seksualno uzbuđuje. Psihijatrijskim vještačenjem je bilo utvrđeno da nije duševno obolio ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti. Ocjena neuropsihijatra vještaka na suđenju 2006.godine bila je nedvosmislena: postoji velika vjerovatnoća da će djelo da ponovi čim se bude našao na slobodi.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Na slobodi osumnjičeni za otmicu advokata

M.

Ostavite komentar