Počinje štednja gasa: Dve evropske zemlje uvode hitne i "upozoravajuće" mere - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počinje štednja gasa: Dve evropske zemlje uvode hitne i “upozoravajuće” mere

Holandija je danas saopštila da će aktivirati fazu plana za energetsku krizu pod nazivom “rano upozorenje”.

Naime, ukinuće ograničenje proizvodnje u termoelektranama na ugalj, jer nastoji da smanji oslanjanje na ruski gas u jeku rata u Ukrajini.

Holandija, koja je uvozila 15 odsto svog gasa iz Rusije, već kupuje LNG (tečni prirodni gas) i smanjuje potrošnju gasa, ali bi se ipak mogla suočiti sa nestašicom ove zime, prenosi Rojters.

”Sa ovim merama, manje novca će pristići Putinu”, rekao je holandski ministar energetike Rob Jeten.

Faza “ranog upozorenja” trofaznog plana zemlje upozorava korisnike, regulatore i vlade na konkretnu pretnju od nestašice gasa. Rojters dodaje da plan takođe uključuje “alarmnu” i “vanrednu” fazu, mada ostaje nejasno kako će se racionalizovati snabdevanje gasom za industrijske korisnike u slučaju fizičkih nestašica.

Očekuje se da će Holandija ukidanjem ograničenja za proizvodnju energije na ugalj uštedeti dve milijarde kubnih metara gasa godišnje. Rojters navodi da je ta zemlja već ograničila proizvodnju na 35 odsto kapaciteta u svojim elektranama na ugalj kako bi umanjila emisiju ugljen-dioksida. Holandska Vlada je takođe objavila planove za proizvodnju 2,8 milijardi kubnih metara gasa iz gasnog polja Groningen do oktobra 2023.

Danska aktivirala prvi korak plana hitnog snabdevanja

Danska agencija za energetiku saopštila je danas da je aktivirala prvi korak trostepenog plana hitnog snabdevanja gasom, što zapravo znači strože praćenje tržišta, zbog neizvesnosti u pogledu isporuke gasa iz Rusije.

Kako se navodi u saopštenju agencije, isporuke gasa za sada su zagarantovane, prenosi Rojters.

Danska agencija je pozvala potrošače i kompanije da smanje potrošnju i navela da ima plan za vanredne situacije u slučaju prekida isporuke gasa.

“Rano upozorenje znači da može doći do situacije sa značajno pogoršanom situacijom u snabdevanju gasom. To je signal za igrače na tržištu gasa da se pripreme za pravu krizu u snabdevanju”, navodi se u saopštenju agencije.

Danas objavljeno

Pjongjang ispalio dvije rakete sa zapadne obale

M.

Ganić i ostali optuženi danas u sudnici

M.

Vučić u Briselu; Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar