13. Marta 2020.

Počinje sezona alergija: 4 načina da razlikujete virus od alergije

Big Portal

Oni koji imaju alergiju znaju da svake godine u ovo doba počinju simptomi poput curenja nosa, suzenja očiju, kašlja ili kijanja i znaju da je vreme za antihistaminike ili kortikosteroide, koji su tu da olakšaju tegobe. Međutim, uprkos tim smetnjama, oni uspevaju da idu u školu i prate časovi, a odrasli da rade.

Kako je koronavirus (COVID-19) uzeo maha i proglašena je pandemija, mnogi su zabrinuti da li i kada da reaguju kako im neblagovremeno ili pogrešno lečenje ne bi ugrozilo život. Ne postoji jasna linija između simptoma gripa, koronavirusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma retko ko može sa sigurnošću da tvrdi šta vas je snašlo.

Ipak, kako za B92.net kaže dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, postoje nijanse koje mogu da budu od pomoći oko toga da li da počnete da uzimate lek za alergiju, idete kod izabranog lekara ili zovete brojeve telefona Ministarstva zdravlja.

“Po kliničkoj slici je teško razlikovati koronavirus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod COVID-19 je u dve trećine slučajeva prisutan suv kašalj i samo u malom procentu kijavica. Dok je kod gripa, koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suv”, ističe dr Radovanović.

Simptomi alergija – Simptomi kod virusa – Simptomi kod koronavirusa
Suzenje očiju – Kašalj suv ili sa sekretom – Suv kašalj
Kijanje Kijanje Kijanje
Grebanje u grlu Bol u grlu Bol u grlu
Svrab (posebno očiju, nosa) – Ređa upala pluća -Češća upala pluća

Od alergija kojima se bliži vreme, lakše je razlikovati grip i koronavirus, smatra naš sagovornik.

“Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati”, navodi dr Radovanović.

Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvek možete da krenete od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija, koja će vas uputiti gde i kako dalje.

S. Vasić

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare