Počinje samit UN COP26, Guteres: Budimo jasni, postoji rizik da neće biti uspješan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počinje samit UN COP26, Guteres: Budimo jasni, postoji rizik da neće biti uspješan

Svjetski lideri danas će se okupiti u Glazgovu na ekološkom samitu Ujedinjenih nacija COP26, koji je najavljen kao šansa da se planeta spase od najpogubnijih posljedica klimatskih promjena.

Samit COP26, koji je bio odložen za godinu dana zbog pandemije kovida 19, ima za cilj da održi u životu opšte prihvaćeni cilj da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, čime bi se, prema tvrdnjama naučnika, izbjegle najrazornije posljedice globalnog zagrijavanja, prenosi Rojters.

Ispunjavanje tog cilja, dogovorenog u Parizu uz veliku pompu 2015. godine, zahtijevaće snažniju političku volju i podsticaje, kao i dodatne diplomatske napore da bi se nadoknadio nedostatak konkretnih akcija i prevazišla prazna obećanja koja su postala zaštitni znak globalne klimatske politike.

Konferencija treba da obezbijedi mehanizme za ispunjenje ambicioznih planova, finansijska sredstva i da definiše pravila za sprovođenje Pariskog sporazuma uz jednoglasnu saglasnost skoro 200 zemalja koje su ga potpisale.

“Budimo jasni – postoji ozbiljan rizik da samit u Glazgovu neće biti uspješan. Iako su nedavna obećanja bila jasna i ohrabrujuća i dalje smo na putu klimatske katastrofe”, upozorio je prošle nedjelje generalni sekretar UN Antonio Guteres lidere zemalja članica G20.

Danas objavljeno

Novi skandal na AO: Rubljov priznao da je došao pozitivan

Zeljka

Ministarka poručila građanima: Razmaženi ste. Imate šta da jedete

M.

Dr Đerlek: Omikron će zaraziti 75 odsto Srbije i to će biti kraj virusa

M.

Ostavite komentar