23. Aprila 2020.

Počinje ramazan, korona donijela izmjene

Big Portal

Najveće islamske svetinje, uključujući Meku i Medinu u Saudijskoj Arabiji i džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, biće prazne tokom ramazana nakon što su vlasti savjetovale vjernike da se mole kod kuće, navodi AP.

U Saudijskoj Arabiji, kralj Salman dozvolio je propovednicima da čitaju noćne ramazanske molitve u najvećim islamskim džamijama u Meki i Medini. Međutim, vernicima neće biti omogućeno da prisustvuju molitvama zbog propisanih restriktivnih mera kretanja koje imaju za cilj suzbijanje širenja korona virusa među stanovništvom.

Džamija Al-Aksa u Jerusalimu, treće najsvetije mjesto islama, takođe će ostati zatvorena tokom ramazana, iako će sa minareta vjernike pozivati na molitvu pet puta dnevno, saopštilo je Jerusalimsko islamsko vjersko vijeće.

Jordan je obustavio večernje molitve u džamijama, apelujući na vjernike da se mole u svojim domovima, navodi Al Džazira.

Iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, takođe je pozvao građane da izbegavaju odlazak na kolektivne molitve. Iran je među zemljama koje je epidemija korona virusa najviše pogodila.

U malezijskoj državi Selangor, sultan je sve religijske aktivnosti odložio do 31. maja.

Restriktivne mjere koje podrazumijevaju i oganičeno kretanje građana, produžene su do 22. maja i u Indoneziji, zemlji u kojoj živi najviše muslimana na svetu. Vlasti u Indoneziji apelovale su na građane da se mole u svojim domovima i da na taj način spreče širenje korona virusa.

S druge strane, Pakistan će dozvoliti zajedničke molitve u džamijama tokom ramazana, ali vjernici moraju da drže udaljenost od dva metra jedan od drugog i podstaknuti su da sa sobom nose sopstvene molitvene prostirke.

Džamije u Velikoj Britaniji biće zatvorene za vjernike, ali će molitve moći da uživo prate putem malih ekrana i na internetu.

Tokom mjeseca ramazana u džamijama se tradicionalno okuplja mnogo vjernika, rekao je za CNN imam Omar Suljiman, osnivač i predsjednik Instituta za islamska istraživanja Jakin i naglasio da se moliti može ili u džamiji ili kod kuće, da tu nema razlike u jačini molitve.

Sada, kada je većina ljudi u svijetu u samoizolaciji zbog korona virusa, Sulejman hrabri muslimane da se usredsrijede na pojedinačne molitve i izolaciju iskoriste za postizanje unutrašnjeg mira.

Ramazan počinje 23. aprila uveče, a završava se 23. maja. Tokom perioda od 30 dana, muslimani poste tokom dana, što je praksa koja se smatra jednim od pet stubova islama.

Mogu da jedu prije izlaska sunca i svakog dana mogu da prekinu post nakon zalaska sunca.

Za muslimane veliki dio svetog mjeseca sastoji se od posebnih noćnih molitvi koje u džamiji čita imam, ali će ove godine, prvi put u istoriji, većina džamija biti prazne.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare