13. Septembra 2021.

Počinje popis stanovništva u Hrvatskoj, evo zašto je to važno za Srbe

Big Portal

Prva faza samopopisivanja kroz sistem e-Građani trajaće od 13. do 26. septembra, a druga faza popisa, kada popisivači izlaze na teren, trajaće od 27. septembra do 17. oktobra, saopšteno je iz Državnog zavoda za statistiku.

Kazne za nepopisivanje kreću se od 2.000 do 5.000 kuna (270 do 670 evra) za fizičke osobe, prenosi portal Index.

Udruženje Srba iz Hrvatske, sa sedištem u Beogradu, apelovalo je na sve Srbe u Hrvatskoj koji imaju pravo, prema hrvatskom Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova od 3. aprila ove godine, da iskoriste svoje pravo i da se popišu kako bi bar donekle ispravili učenjenu nepravdu najpre progonom, a onda i oduzimanjem prebivašista i gubljenjem svih prava koja iz toga proizlaze.

Udruženje je najoštrije osudilo otpor hrvatske desnice, pre svega nepriznate “Hrvatske pravoslavne crkve”, koja vuče korene iz Nezavisne države Hrvatske i poziva da se umesto srpskog identiteta promoviše kategorija “Hrvat – pravoslavac”.

Ukazujući na značaj ovog popisa, Udruženje podseća da je reč o trećem popisu od osamostaljenja Hrvatske i prvom od njenog ulaska u EU i poručuje da je osnovni problem to što je u Hrvatskoj Srba sve manje.

Podsećaju da je popisom stanovništva pre ratnih sukoba, iz 1991., u Hrvatskoj bilo više od 600.000 Srba, prvi posleratni popis 2001. pokazao je brojku od 201.600 pripadnika srpske zajednice, a od prošlog popisa iz 2011. godine, kada ih je bilo 186.000, i donošenja Zakon o prebivalištu, prema kojem ih je izbrisano oko 70.000, što znači da će ih na ovom popisu biti znatno manje.

Srpsko narodno veće (SNV) objavilo je, u oviru kampanje “Ne budi samo Srbin… Budi e-Srbin”, spot u kojem je pozvalo Srbe u Hrvatskoj da se bez straha izjasne kao Srbi na popisu stanovništva putem interneta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare