Počinje najveća žurka na svijetu: Popije se 10 miliona litara piva - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Počinje najveća žurka na svijetu: Popije se 10 miliona litara piva

Danas počinje poznati kaneval u Rio de Žaneiru, a procene su da festival svake godine poseti oko 500.000 stranaca.

Na karnevalu, koji je poneo laskavu titulu najvećeg na svetu, svake godine se popije 10 miliona litara piva.

Ovaj spektakularan događaj, koga zovu i “najveća žurka na svetu”, zvanično počinje poslednjeg petka pre uskršnjeg posta i traje do srede pre podne.

Karneval organizuju turistička organizacija grada i “Nezavisna liga škola sambe Rio de Žaneira”. Na takmičenju u plesu na karnevalu 2018. godine učestvovalo je 13 školi sambe, a svaka ima oko 3.000 plesača i muzičara.

Pored stotina hiljada posmatrača, tu je i 54 sudija koje pažljivo prate svaki korak ovih umetnika.

Nastupi se održavaju na stadionu Sambadrom koji prima oko 88.500 ljudi, a cena karte za sedenje se kreće između 300 i 600 evra.

Učesnici cele godine rade na pripremi kostima koje će nositi samo par sati, a neke škole izdvajaju i preko četiri miliona dolara za ceo dodađaj. Najveće troškove produkcije pokrivaju sponzori, ali kostime finansiraju sami učesnici, što najveći broj njih primora na višemesečna odricanja i štednju.

Svi su na ulicama

Sambadrom je centar svih događanja, a ostali posetioci se zabavaljaju na takozvanim “bloko” uličnim žurkama.

Kažu da su “bloko” žurke srce i duša karnevala, ima ih oko 600 i svako može pronaći onu koja mu odgovara. Opuštenije od glavnih parada, omiljene su među turistima i lokalnim stanovništvom. Zaista ima nešto za svakoga, od porodičnih do LGBT žurki.

Procene su da se na ulicama svakodnevno okupi oko dva miliona ljudi.

32.560 toaleta

Pored vesele mase, tu su i policajci, više od 17.000 njih je na ulicama u svakom trenutku, samo kod stadiona ih ima oko 800.

Kabinet gradonačelnika procenjuje da grad ostvaruje 3,5 milijarde reala (1,06 milijardi dolara) od turizma. To je delimično zahvaljujući 86-odstotnoj popunjenosti hotela tokom perioda trajanja karnevala.

Na festivalu se nalazi čak 32.560 toaleta, što je velika cifra, ali na najvećoj “bloko” žurci koja se održava u subotu biće samo 2.600 toaleta po čoveku, jer su procene da će tu biti milion i više ljudi.

Danas objavljeno

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom, pa postale majke u isto vrijeme

Vanja A

Trik za uklanjanje kamenca sa unutrašnjosti slavine

Vanja A

Otkriveno koje je sve plastične operacije uradila Madonna: Od cijene će vam se zavrtiti u glavi

Vanja A

Ostavite komentar