Počinje masovna proizvodnja solarnih trotočkaša Aptera - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Počinje masovna proizvodnja solarnih trotočkaša Aptera

„Aptera motors” se priprema za prvu masovnu proizvodnju solarnog automobila do kraja godine, prenosi RTS.

Automobil će se prodavati na malo za samo 25.900 američkih dolara, što ga čini pristupačnom opcijom u poređenju sa ostalim vozilima na tržištu.

Ipak, postoje prepreke pre nego što se automobil pojavi na tržištu. Vašington post izveštava da distribucija ne može da počne dok se ne sprovedu i ne prođu testovi bezbednosti.

Automobil se smatra ultraaerodinamičnim električnim vozilom i kreće se na tri točka. Pokriven sa 34 kvadratna metra solarnih ćelija, koje dnevno mogu da obezbede vožnju od četrdesetak kilometara „uz vedro nebo”.

Kreatori „Aptere”, Kris Entoni i Stiv Fambro, kažu da je automobil četiri puta efikasniji od prosečnog električnog vozila i 13 puta efikasniji od kamiona koji koristi klasično gorivo.

Dizajn vozila uključuje i zakrivljenja koji pomažu u smanjenju otpora tokom kretanja. Izuzetno lagani ugljenični kompoziti i stakloplastika čine okvir automobila, koji se delimično može stvoriti 3-de štampačem.

Automobil može da dostigne brzinu od 100 kilometara na čas za samo 3,5 sekunde, a najveća brzina koju može da postigne je 180 kilometara na čas.

Za svakodnevnu upotrebu, nije potrebno punjenje automobila, što ga čini prvim takvim vozilom na tržištu. Vozilo je zato opremljeno baterijskim paketom.

Da za ovakva vozila već postoji tržište, svedoče prednarudžbe još od 4. decembra. „Aptera” je prodala prvih 330 automobila u roku od 24 sata i od tada se javilo skoro 7.500 ljudi koji žele da polože depozit. Kompanija takođe ima podršku velikih investitora, dok nastavlja da povećava proizvodnju.

„Aptera” je osnovana 2005. godine, ali je 2011. godine bila prisiljena da se ugasi nakon bankrota, da bi je originalni tvorci „oživeli” 2019. godine. Proizvodni pogon je februara preseljen u dolini Sorento u San Dijegu.

Izvor:Rts.rs
Foto i video: Aptera Motors

Danas objavljeno

Ples po snjegu Lamborghinija LM002

Vanja A

ZEEKR 001, PODESIVI KLIRENS / 0-100 KM/H U 3,8 SEKUNDI

Vanja A

Električni Zhiji L7 iz Kine

Vanja A

Ostavite komentar