Počinje javna prozivka lopova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počinje javna prozivka lopova

– Od danas počinje iznošenje prljavog veša. Znamo mnogo o lopovlucima u ŽRS i Ministarstvu saobraćaja. Imamo dokaze – poručuje predsjednik Konfederacije sindikata RS. Nakon štrajka upozorenja na Željeznicama RS i ćutnje uprave i resornog ministarstva, iz Konfederacije sindikata RS najavljuju da će u borbi za radnička prava krenuti đonom….

– Od danas počinje iznošenje prljavog veša. Znamo mnogo o lopovlucima u ŽRS i Ministarstvu saobraćaja. Imamo dokaze – poručuje predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Nakon štrajka upozorenja na Željeznicama RS i ćutnje uprave i resornog ministarstva, iz Konfederacije sindikata RS najavljuju da će u borbi za radnička prava krenuti đonom.

– Od danas počinje iznošenje prljavog veša. Znamo mnogo o lopovlucima u ŽRS i Ministarstvu saobraćaja. Imamo dokaze, pa ćemo to podijeliti sa javnošću Republike Srpske, a slijede i krivične prijave protiv nadležnih, uključujući i ministra i direktora Željeznica – kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Ova sindikalna centrala koordinira akciju šest sindikalnih organizacija koje djeluju na Željeznicama RS i koje su, prije mjesec dana, organizovale štrajk upozorenja.

Tepavčević dodaje da će sindikalci svakog dana u javnost plasirati po jednu priču o korupciji i lopovluku.

Poručuje da željezničari nisu sami; sigurno će ih podržati oko 4.000 radnika termolektrana i rudnika u Ugljeviku i Gacku, a vjerovatno i drugi članovi Konfederacije.

– Rudari su najorganizovaniji i najspremniji za sindikalnu borbu u cijeloj RS, ali i druge sindikalne organizacije, članice Konfederacije, će, vjerujem, podržati željezničare. Dakle, generalni štrajk je gotovo izvjestan, samo ga trebamo dobro organizovati – kaže Tepavčević.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS dodaje da su u planu i druge sindikalne akcije i najjvljuje organizovanu blokadu ključnih saobraćajnica.

– Na deset mjesta u RS blokiraćemo puteve i pruge kako bismo izvršili pritisak na nadležne i primorali ih da konačno shvate ozbiljno radničke zahtjeve – poručuje Tepavčević.

Sve je počelo zahtjevom željezničara, kojima je dozlogrdilo da rade za plate od 450 do 600 KM, za povišicu od oko 10 odsto, što je u prosjeku 50 KM po radniku, pa su 7. juna na pola sata obustavili rad. Tražili su i potpisivanje kolektivnog ugovora i pravilnika o sistematizaciji, kako bi se znalo ko će i pod kojima uslovima dobiti otkaz. Uprava preduzeća i Vlada RS, koja je većinski vlasnik Željeznica RS, oglušili su se o radničke zahtjeve i do 5. jula, kada je bio rok za početak pregovora, nisu čak ni odgovorili na njih.

Željezničare su podržali i drugi radnici u RS, a organizaciju protesta je preuzela Konfederacija sindikata RS.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 8 Jula, 2019 at 11:23 am

Апсолутна подршка радницима!!!
САМО НАПРИЈЕД!!!!

Odgovori

Ostavite komentar