11. Decembra 2022.

Počinje akcija kontrole vlasnika pasa i njihovih zakonskih obaveza

Big Portal

Kako bi se svi vlasnici ljubimaca upoznali sa svojim obavezama, predstavnici Odjeljenja za komunalne poslove tokom proteklih mjesec dana na objektima mjesnih zajednica, kao i na objektima veterinarskih ambulanti, istakli su plakate, na kojima su jasno napisana uputstva, odnosno kada počinje kontrola, te šta je je zakonska obaveza svakog vlasnika pasa na području grada.

Riječ je o aktivnosti koju će sprovoditi Policija za pse, koja djeluje u sklopu Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, a u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, a na inicijativu brojnih udruženja za zaštitu životinja i Odjeljenja za komunalne poslove.

-Po Odluci o komunalnom redu, radi identifikacije, vlasnici pasa dužni su da izvrše trajno označavanje pasa mikročipom. Prilikom izvođenja psa, vlasnici su dužni da na zahtjev komunalnog policajca dozvole provjeru da li je pas mikročipovan – navdeno je iz resornog odjeljenja.

Aktivnost će se provoditi na način da će vlasnici pasa biti dužni da dopuste službenicima da očitaju čip, a za nepoštovanje ovog zakona, propisane su i kazne.

-Ukoliko pas nije označen mikročipom ili vlasnik ne dozvoli provjeru mikročipa na zahtjev komunalnog policajca određene su novčane kazne i to: od 500 do 700 KM kazniće za pravno lice od 200 do 1.800 KM kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, te od 100 do 1.000 KM kazniće za fizičko lice- navedeno je iz resornog odjeljenja.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske, postoji od 2008. godine, a u članu 8 je navedeno da je svaki vlasnik kućnog ljubimca, odnosno psa i mačke dužan da iste mikročipuje u veterinarskoj ambulanti u roku od 7 dana od sticanja vlasništva.

Sprovođenjem ovih zakonsih obaveza, neodgovorni vlasnici pasa će morati preuzeti odgovornost za svoje ljubimce, te će na taj način biti smanjen broj napuštenih pasa, kao i širenje zaraznih bolesti.

Podsjećamo, ova aktivnost se sprovodi u saradnji sa udruženjima za zaštitu životinja, a sve sa ciljem kontrole vlasnika pasa, koji su veoma čest uzrok nastanka napuštenih pasa.

Vlasnicima pasa se preporučuje čipovanje i vakcinacija protiv bjesnila, koje je propisano Zakonom.

Blportal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare