13. Septembra 2021.

Počinje 26. Međunarodni sajam knjige “Banjaluka 2021”

Big Portal

Smotra posvećena pisanoj riječi svečano će biti otvorena u 18 časova u Sportskoj dvorani “Borik” besjedom književnice Tanje Stupar Trifunović, a u 19 časova biće promovisana knjiga “Ajnštajn i Ja”, autorke Gabrijele Grejson. O ovoj romansiranoj biografiji Milene Marić Ajnštajn govoriće Bora Babić u ime izdavačke kuće “Akademska knjiga”. Sajam će trajati do 20. septembra, a knjigoljupci će moći da ga posjete od 10 do 21 čas, osim posljednjeg dana, kada će ulaz biti otvoren do 18 časova. Knjige su uvijek bile glavno oruđe i pokretač u borbi za napredak ljudskog roda, a Petra Ivić, rukovodilac sajma, rekla je kako su zadovoljni i ovogodišnjim odzivom izdavača. Biće prisutni izdavači koji su tu već godinama, a pošto prethodne godine sajam nije fizički održan, izdavači su s radošću dočekali ovogodišnji.

“Vjerujemo da će biti popusta na knjige, to zavisi od izdavača, ali i njima je cilj zbog veće prodaje da daju sniženja. Obično to bude od 30 do 50 odsto, a nadamo se da će tako biti i ove godine. Od izdavača tu će biti ‘Laguna’, ‘Vulkan’, ‘Mali princ’, Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo, Zavod za udžbenike Banjaluka, ‘Dereta’ i mnoge druge izdavačke kuće”, izjavila je Ivićeva za “Nezavisne”.

Na ovogodišnjoj manifestaciji naslovi svjetskih klasika i bestselera obradovaće posjetioce svih generacija. Najmlađi čitaoci će moći da pronađu najljepše dječije romane i zbirke, ali i udžbenike koji su im neophodni za obrazovanje. Stariji će, pak, moći da pronađu raznovrsnu literaturu u skladu sa svojim interesovanjima.

Drugog dana sajma, u srijedu, sa početkom u 11 časova publici će biti predstavljena zbirka pjesama za djecu “Stonoga Elvira traži pedikira” Mirjane Bulatović, u izdanju Fondacije “Ršum”. Istog dana u 17 časova biće predstavljena “Izabrana dela Svetozara Ćorovića 1, 2, 3”, koja je priredio profesor Duško Pevulja, a objavila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske. O djelu će govoriti direktorica NUBRS Ljilja Petrović Zečić, urednik knjige Berislav Blagojević i priređivač Duško Pevulja.

Nakon toga, u 18 časova, planirana je promocija knjiga “Sveti Sava”, “Tvrđave Srbije”, te “Dvorci Srbije” u izdanju “Data statusa” iz Beograda. Udruženje književnika Republike Srpske promovisaće djela učesnika Šestih međunarodnih književnih susreta u četvrtak u 12 časova. Nakon toga predviđeno je da u 13 časova posjetiocima bude predstavljeno fototipsko izdanje časopisa “Vaseljena” u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. O djelu će govoriti akademik Vojislav Maksimović, profesor Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, te Sandra Ivanović, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Između ostalog, posljednjeg dana sajma u petak, 17. septembra, u 11 časova Udruženje književnika RS predstaviće knjige učesnika Šestog međunarodnog susreta književnika, a u 12 i 14 sati je predviđeno da Zavod za udžbenike Istočno Sarajevo prezentuje izdanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Toga dana u 13 časova biće upriličena dodjela nagrada “Glasa Srpske”, čime će se zvanično zatvoriti program ovogodišnjeg sajma.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare