Početna cijena isječka iz „Obdukcije vanzemaljca“ - milion dolara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Početna cijena isječka iz „Obdukcije vanzemaljca“ – milion dolara

Jedan jedini kadar iz kontroverznog filma „Obdukcija vanzemaljca“, snimljenog 1947. godine, prodaje se na aukciji po cijeni od milion dolara ili 450 etereum tokena (kriptovaluta).

Ovaj kontroverzni film prikazuje posljedice navodnog pada neidentifikovanog letećeg objekta u Rozvelu, u SAD, te obdukciju nad čovjekolikom figurom, prenosi list „Dejli mejl“.

Film je dug 17 minuta, te prikazuje humanoidnu figuru sa ogromnom ranom na desnoj nozi, velikim očima i glavom na operacionom stolu, dok istovremeno oko nje hoda više ljudi u bijelim uniformama.

Pobjednik aukcije dobiće ovaj kadar, koji je isječen iz originalnog 16-milimetarskog filma, te nezamjenjivi „token“, što znači da će njegova autentičnost biti prikazana kodom.

NAJVEĆA TAJNA SFRJ: Ovako je izgledala obdukcija vanzemaljca u bolnici JNA  - Politika ekspres

Aukciju organizuje „Raribl“, koji sebe smatra najvećim decentralizovanim tržištem nezamjenjivih tokena (NFT).

NFT služi kao digitalni unikat koji može, a i ne mora, imati druga svojstva, a nerijetko predstavlja i neku stvar iz realnog svijeta poput slike, ulaznice i sertifikata.

Sam kontroverzni snimak navodno je potvrdila CIA, tvrdi njegov vlasnik, britanski preduzetnik Rej Santili. On je film kupio 1992. godine od penzionisanog američkog vojnog kamermana, piše u saopštenju pred aukciju.

„Vjerujem da tehnologija koju danas imamo svoj početak duguje događajima u Rozvelu 1947. godine. Vjerujem i da je kadar iz te filmske trake najvrednija stvar na aukciji“, smatra Santili.

Godine 1995. snimak iz filma pušten je u sklopu jednočasovnog dokumentarca na televiziji „Foks“ u kojem je ulogu voditelja i pripovjedača imao Džonatan Frejks poznat po ulozi prvog komandanta Vila Rikera u naučnofantastičnoj seriji „Zvjezdane staze: nova generacija“.

Iste godine, međutim, dizajner specijalnih efekata Džon Hemfriz rekao je da je upravo on napravio „vanzemaljca“ koji se pojavljuje u filmu, te da se i sam nalazi na snimku u bijeloj odjeći kao jedan od patologa, prenosi „Lajv sajens“.

Ipak, milijarder Robert Bigelou, prekao arhiva bivšeg Nasinog astronauta Edgara Mičela, došao je u posjed memoranduma iz 2001. godine, u kojem se raspravlja o tome kako naučnik Kit Grin i CIA tvrde da su film i tijelo vanzemaljca stvarni.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Glumac iznerviran: Umjesto da pomognu, snimaju te za Fejsbuk

V.R.

Par otvorio zaboravljeni vjenčani poklon nakon devet godina, evo šta su pronašli

V.R.

Sebastijan Kurc postao otac

V.R.

Ostavite komentar