Početak kraja Zakerbergovog monopola: Facebook će biti prisiljen da proda Instagram i WhatsApp? - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Početak kraja Zakerbergovog monopola: Facebook će biti prisiljen da proda Instagram i WhatsApp?

Američka Federalna komisija za trgovinu tvrdi da je kompanija Marka Zakerberga već godinama krši zakon o zaštiti konkurencije. Posljedica bi, ako Facebook izgubi spor mogla da bude jedna od najvećih podela u modernom “big techu”.

Facebook bi mogao da se nađe u ozbiljnim problemima. Američki FTC (Federal Trade Commission) upravo je pokrenuto tužbu u kojoj Zakerbergovu firmu optužuje za kršenje zakona o zaštiti konkurencije. Ako suđenje prođe FTC-u u korist, moglo bi da dođe do razdvajanja Facebookovog svemoćnog portfelja aplikacija.

FTC je tužbu protiv Facebooka objavio u sklopu objave za medije na njihovoj službenoj stranici, objašnjava Makeuseof. Zakerbergu su, podseća izvor, takođe za vratom još 47 državnih advokata sa svojim tužbama. Istraga koju je provela agencija otkrila je da Facebook aktivno nastoji da uništi konkurenciju kupovanjem nadolazećih aplikacija koje bi im mogle da predstavljaju pretnju. Ovi postupci su korisnike ostavili bez izbora te su pomogli da stvore svojevrsni monopol nad društvenim medijima. Facebook je, podsetimo, 2012. kupio Instagram, dok je WhatsApp dve godine kasnije. FTC je uveren da je kupovina ovih kompanija predstavljala “čin eliminacije pretnji postojećem monopolu”.

Među dokazima koje FTC donosi na sto uključeni su i dokumenti o navodnom antikompetitivnom ponašanju koje je Facebook podstaklo na kupovinu Instagrama.

“Gospodin Zakerberg zaključio je da će Facebook kupovinom i kontrolom Instagrama uništiti pravu pretnju koju ova društvena mreža predstavlja. Nadalje, tim činom je usporio druge kompanije od poslovanja i podizanja popularnosti u polju društvenih mreža utemeljenih na razmeni fotografija”, navodi.

Foto: Getty/Chip Somodevilla / Staff
Što to znači za korisnike?

Facebookov portfelj aplikacija često se nalazi na meti kritika, ali pravni pritisak koji uvodi FTC mogao bi da predstavlja prvu ozbiljnu pretnju. FTC bi Zakerberga mogao da prisili da “oslobodi” WhatsApp i Instagram što bi s druge strane moglo da ima veoma velike posledice na korisnike tih aplikacija kao i sam Facebook.

Što se kupovine WhatsAppa za 19 milijardi dolara tiče, FTC je uveren da je Facebook “odgovorio na konkurenciju tako što ju je doslovno kupio”. FTC je čak citirao Zakerberga kad je rekao da je “bolje kupiti nego se takmičiti” unutar jedne od procurelih email poruka.

FTC planira da izvuče trajnu zabranu koja uključuje “oduzimanje imovine, uključujući Instagram i WhatsApp”.

Facebook je odgovorio

Facebook je brzo odgovorio na tužbe u sklopu bloga About Facebook. Kompanija, odnosno glavna savetnica Dženifer Nevsted odbija optužbe, koje je nazvala “revizionističkom istorijom”.

Ona naime brani Facebookovu odluku o kupovini WhatsAppa i Instagrama, naglasivši da su “obe transakcije napravljene kako bi korisnicima pružile bolje proizvode, što im je i neupitno uspelo”.

Takođe je navela da su obe kupovine, zapravo, bile sagledane sa strane regulatora za zaštitu konkurencije koji su ih odobrili. Glavni Facebookov argument je da FTC pokušava da napravi reviziju već donesenih regulativa i ugovora te da tužba uvodi “rizik unošenja sumnje i nesigurnosti u proces pravnog sagledanja spajanja kompanija”.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kamera Xiaomi 12 telefona ima jedinstvenu prevlaku

Vanja A

Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati

Vanja A

Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

Vanja A

Ostavite komentar