Počeo sastanak Vučić - Hoti - BIGportal.ba
Region Vijesti

Počeo sastanak Vučić – Hoti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastali su se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Domaćini sastanka su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Pre trojnog sastanka, Borelj i Lajčak su se odvojeno sastali sa Vučićem i Hotijem.

Uoči početka današnje runde dijaloga pod okriljem EU, Borelj je rekao da će teme pregovora Vučića i Hotija biti pitanja nestalih i raseljenih i ekonomska saradnja, o kojima je bilo reči na prethodnim sastancima.

Borelj je naveo da će danas biti reči i o još dve “veoma važne teme: o aranžmanima u vezi s manjinskim zajednicama” na Kosovu i “rešavanju pitanja uzajamnih finansijskih potraživanja i imovine”.

On je rekao da se pozicije Srbije i Kosova “naravno razlikuju”, ali da su Vučić i Hoti u Briselu “da nađu zajedničku osnovu i da rade na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa kroz rešavanje svih otvorenih pitanja”.

U zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija, objavljenoj danas uoči sastanka, piše da bi “nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu mogli da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog “Ekonomska normalizacija”. Dokumenti se razlikuju samo u poslednjoj od 16 tačaka.

U današnjoj zajedničkoj izjavi, Vučić i Hoti su se “obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama”.

O rezultatima današnjih pregovora javnost će po okončanju sastanka informisati Lajčak.

Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU nastavljen je u julu sastancima Vučića i Hotija, posle 20 meseci prekida zbog uvodjenja kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, a potom i recipročnih ekonomskih mera.

Današnji sastanak Vučića i Hotija treći je od obnove dijaloga, a drugi licem u lice.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar