Počeo sastanak na nivou ministara spoljnih poslova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počeo sastanak na nivou ministara spoljnih poslova

Sastanak ministara vansjkih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je danas u Sarajevu. Na sastanku će biti riječi o regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima. Sastanak, čiji je domaćin Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH održava se u…

Sastanak ministara vansjkih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je danas u Sarajevu. Na sastanku će biti riječi o regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Sastanak, čiji je domaćin Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH održava se u hotelu „Holidej“, a po završetku ovog skupa biće objavljeno saopštenje za javnost.

Sastanku, između ostalih, prisustvuju ministri spoljnih poslova – Srbije Ivica Dačić, Bugarske Ekaterina Zaharieva, Rumunije Marija Magdalena Grigore i Turske Mevlud Čavušoglu, državni sekretari u ministarstvima inostranih poslova – Crne Gore Zoran Janković, Slovenije Dobran Božić i Hrvatske Zdravka Bušić, kao i generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu i direktor za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst.

Na sastanku ne učestvuju predstavnici Albanije i Kosova.

Ovaj ministarski sastanak prethodi Samitu SEECP-a, koji će biti održan sutra na Jahorini, i kojim će biti okončano predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Sutrašnja plenarna sesija šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a biće održana u hotelu „Termag“, a uvodna obraćanja imaće predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Na ovom skupu očekuje se usvajanje Agende Samita SEECP-a, obraćanje šefova delegacija zemalja učesnica samita, kao i usvajanje zajedničke deklaracije.


NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Evropska energetska zajednica uvela sankcije BiH

M.

Miroslav Aleksić danas pred tužiocem

M.

Gejts ograničava putovanja-pravi kovid pasoš

M.

Ostavite komentar