Počeo sastanak na nivou ministara spoljnih poslova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počeo sastanak na nivou ministara spoljnih poslova

Sastanak ministara vansjkih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je danas u Sarajevu. Na sastanku će biti riječi o regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima. Sastanak, čiji je domaćin Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH održava se u…

Sastanak ministara vansjkih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je danas u Sarajevu. Na sastanku će biti riječi o regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Sastanak, čiji je domaćin Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH održava se u hotelu „Holidej“, a po završetku ovog skupa biće objavljeno saopštenje za javnost.

Sastanku, između ostalih, prisustvuju ministri spoljnih poslova – Srbije Ivica Dačić, Bugarske Ekaterina Zaharieva, Rumunije Marija Magdalena Grigore i Turske Mevlud Čavušoglu, državni sekretari u ministarstvima inostranih poslova – Crne Gore Zoran Janković, Slovenije Dobran Božić i Hrvatske Zdravka Bušić, kao i generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu i direktor za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst.

Na sastanku ne učestvuju predstavnici Albanije i Kosova.

Ovaj ministarski sastanak prethodi Samitu SEECP-a, koji će biti održan sutra na Jahorini, i kojim će biti okončano predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Sutrašnja plenarna sesija šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a biće održana u hotelu „Termag“, a uvodna obraćanja imaće predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Na ovom skupu očekuje se usvajanje Agende Samita SEECP-a, obraćanje šefova delegacija zemalja učesnica samita, kao i usvajanje zajedničke deklaracije.


NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar