Počeo ramazanski post - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počeo ramazanski post

Za muslimanske vjernike ramazanski post počeo je danas, trajaće 30 dana i to je mjesec tokom koga se vjernici uzdržavaju od jela, pića, ali i od grešnih misli i djela od zore do povečerja.

Učeni ljudi u islamu, alimi, kažu da je teško opisati sve blagodati koje je Uzvišeni Bog namijenio za one koji poste i one koji čine dobra djela u mjesecu Ramazanu.

Pomoć čovjeku u potrebi, unesrećenom važan je socijalni vid vjere i samog posta, koji ima za cilj da se čovjek otrgne iz okova egoizma, da ne razmišlja samo o sebi, nego da bude osjetljiv i na potrebe drugih, posebno bolesnih, siromašnih, gladnih. Viši stepen ramazanskog posta jeste i čuvanje od lošeg govora, pomisli i pogleda.

  • Postom se želi razviti kod čovjeka i ta duhovna komponenta, koja treba posebno da dođe do izražaja. Dobrovoljnim odustajanjem od konzumiranja svega onoga što je sastavni dio života, konzumiranje hrane, pića i drugih zadovoljstava privremeno, u jednom vremenskom periodu, od zore do zalaska sunca, ne znači da čovjek u potpunosti odustaje od hrane, od tih zadovoljstava. Međutim, taj vremenski period koji čovjek dobrovoljno iskazuje kao vid svoje vjere i uvjerenja da to što radi, radi na samome sebi, jer pokazuje svoju duhovnu snagu, da može kontrolisati i zauzdati svoje fizičke i materijalne prohtjeve – istakao je mr Muris ef. Spahić, direktor Medrese u Banjaluci.

Učenje kuranskih ajeta i sura, poglavlja, klanjanje namaza ili molitvi, naročito teravije neizostavan je dio ramazanske prakse. Muslimani vjeruju da je u jednoj od deset posljednjih noći Ramazana, Lejletu-l-kadru, Muhamedu, posljednjem Božijem poslaniku počela da stiže Objava Kurana Časnog.

Ramazan je nemoguće zamisliti i bez iftara, zajedničkog dnevnog obroka poslije posta od zore do zalaska sunca.

Danas objavljeno

Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

M.

Njemačka: Pucnjava u školi; ima povrijeđenih

M.

Sve je spremno; Sjeverna Koreja “čeka pogodan trenutak”

M.

Ostavite komentar