Počeo Petrovdanski post - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počeo Petrovdanski post

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovdanski post, koji se još naziva i Apostolski, jer je posvećen prvenstveno Svetim Apostolima Petru i Pavlu, ali i drugim apostolima.

Petrovdanski post završava na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, 12. jula.

Prva svjedočanstva o ovom postu imamo kod Svetog Atanasija Velikog. U Aleksandriji, Antiohiji i u Jerusalimu, ovaj post vezao se za Duhove, a ne za praznik Svetih Apostola Petra i Pavla i trajao je jednu sedmicu.

Kasnije je ovaj post postao pripremni post za praznik Svetih Apostola i njegovo trajanje je postalo zavisno od Vaskrsa, odnosno praznika Silaska Svetog Duha – Pedesetnice.

Post je ustanovljen na osnovu uspomene na Apostole koji su poslije Silaska Svetoga Duha, a prije odlaska na propovijed Svetog Jevanđelja, postili. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može trajati jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

O visokom uvažavanju koje je Petrovski post imao među hrišćanima govori niz svetootačkih spisa, među kojima su i Amvrosije Milanski i Teodor Kirski. Lav Veliki kaže da je Petrovski post “posebno važan, da bi kroz podvig očistili svoje misli i načinili se dostojnima darova Svetog Duha”.

Danas objavljeno

Doživotna robija zbog divljanja na ulicama: Vozio cik-cak i ubio šestoro

M.

“Ma koliko teško, direktan kontakt s Putinom je važan”

M.

Pjongjang ispalio dvije rakete sa zapadne obale

M.

Ostavite komentar