Počeo lockdown u Brčkom, ugostitelji izašli na ulice - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počeo lockdown u Brčkom, ugostitelji izašli na ulice

U skladu sa epidemiološkim mjerama i rastu broja zaraženih od korona virusa Brčko distrikt je u takozvanom lockdownu.

Ispred zgrade Vlade Brčko počelo je okupljeno najmanje stotinu radnika iz oblasti ugostiteljstva. Udruženje ugostitelja nije organizator, kako su nam kazali, već su to ugostitelji koji su izašli na ulicu kako bi pojasnili koliko će ponovno zaključavanje uticati na njihov rad.

Kako su kazali, proljetno zatvaranje je već njima išlo na štetu, jer tek što su se počeli oporavljati, ponovno je došlo do zaključvanja.

Kao problem su naveli osnovne egzistencijalne progleme – hoće li dobiti platu, hoće li to biti minimalac, od čega će platiti račune…Posebni problemi su, gdje i muž i supruga rade u ugostiteljstvu. Jedan sagovornik je za N1 rekao, da je zabrinut jer ima da plati kreditnu ratu, a ne zna kako.

Protest je miran gdje traže da vlasti razmisle o toj odluci. Pitaju se kako je moguće da neki objekti rade.

U Brčko distriktu je donesena odluka da se zatvore ugostiteljski objekti, javni prevozi, a s druge strane nisu zatvoreni frizerski saloni, ni centri za ljepotu.

Škole su bile zatvorene od 1. do 17. novembra, djeca su počela sa nastavom i ponovno je došlo do odluke o zatvranju. Kako je ugostitljima rečeno, ova odluka bi trebala da bude 15-ak dana na snazi, dok se situacija malo ne smiri.

U brčanskoj bolnici se nalazi nešto manje od sto pacijenata, što je već popunilo 50 od 100 kapaciteta. Od početka pandemije umrle su 92 osobe.

(N1)

Danas objavljeno

“Pala” banda internet udvarača

M.

Težak udes kod Prijedora, dvoje povrijeđeno

M.

Pao meteor u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar