Počelo suđenje Asanžu, pristalice ispred suda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počelo suđenje Asanžu, pristalice ispred suda

U Londonskom sudu počelo saslušanje osnovača Vikiliksa Džulijana Asanža kome se sudi za odavanje poverljivih podataka američke vlade.

Počelo suđenje Asanžu, pristalice ispred suda
London — U Londonskom sudu počelo saslušanje osnovača Vikiliksa Džulijana Asanža kome se sudi za odavanje poverljivih podataka američke vlade.

Asanž, koji se već godinu dana nalazi u britanskom zatvoru i zvanično je odbacio zahtev SAD da bude izručen toj zemlji, prenosi AP.

Nekoliko desetina Asanžovih pristalica, među kojima su modna kreatorka Vivijan Vestvud i Asanžova partnerka Stela Moris, okupili su se ispred suda kako bi mu pružili podršku.

Asanžu, ukoliko bude osuđen preti zatvorska kazna od 175 godina.

U optužnici se navodi da je Asanž zajedno sa bivšim pripadnikom američke vojske Čelsi Mening objavio hiljade tajnih diplomatskih kanala i vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, ali i da se udružio sa nekoliko hakerskih organizacija kako bi pribavio poverljive dokumente.

Asanžovi advokati tvrde da je proces politički motivisan i da suđenje njemu predstavlja zloupotrebu moći koja može da dovede u pitanje slobodu medija širom sveta.

Asanžovi problemi za zakonom počeli su 2010. godine kada je uhapšen u Londonu zbog navodnog silovanja dve žene u Švedskoj, a on je odbio da bude izručen toj zemlji strahujući da bi mogla da ga izruči SAD.

Dve godine kasnije on je pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, iz koje je izbačen u aprilu 2019. godine.

Već godinu dana Asanž se nalazi u londonskom Belmaš zatvoru i čeka da se saslušanje završi, a njegove mnogobrojne pristalice tvrde da su mu ugroženi i prihičko i fizičko zdravlje, da je u depresiji i da ima probleme sa zubima.

Očekuje se da će presuda biti doneta u narednim nedeljama, možda čak i mesecima.

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar