Počelo prikazivanje srpskog dokumentarca "Dugo putovanje u rat" na Netfliksu u 30 zemalja - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Počelo prikazivanje srpskog dokumentarca “Dugo putovanje u rat” na Netfliksu u 30 zemalja

Dokumentarni film “Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića od juče, na godišnjicu Sarajevskog atentata, počeo je da se prikazuje na Netfliksu, pred publikom od oko 70 miliona pretplatnika, u 30 zemalja Evrope.

Ovo je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu i srpski film sa do sada najvećom distribucijom na popularnoj filmskoj platformi.

Film je nastao u periodu između 2014. i 2018. godine i, kako se navodi u saopštenju, prvi je dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj “napeti politički triler” prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Prikazivanje na Netfliksu omogućiće da naša verzija istorije o kritičnom događaju konačno i možda prvi put bude dostupna tako velikoj svetskoj publici.

“Dugo putovanje u rat” je premijerno prikazano van konkurencije na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu u martu 2018, a televizijska premijera bila je na RTS-u 2018, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.

Danas objavljeno

Alessandra Ambrosio ljetuje u Budvi: Na plaži pokazala isklesano tijelo

V.R.

Francuz zaronio na 120 metara dubine, postavljen novi svjetski rekord

V.R.

Isplivali detalji afere zbog koje se raspao brak slavnog para

Vanja A

Ostavite komentar