Počelo obilježavanje krsne slave grada Banjaluka - BIGportal.ba
Banja Luka

Počelo obilježavanje krsne slave grada Banjaluka

Spasovdanskim troparom „Voznesalsja jesi“ u izvedbi banjalučkog hora „Jedinstvo“, sinoć je počelo je obilježavanje krsne slave grada Banje Luke – Spasovdana.

Tim povodom na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja priređen je kulturno-umjetnički program.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković čestitao je krsnu slavu poručivši da Spasovdan kao starozavjetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i vjeru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

-Radostan sam i zahvalan Bogu što smo na dan Vaznesenja Isusa Hrista okupljeni oko našeg zaštitnika, kao što se porodice okupljaju, kako bismo proslavili našu zajedničku slavu. Ovaj velelepni Hram Hrista Spasitelja koji je simbol i zaštitnik Banje Luke je mjesto naše sabornosti i spoznaje o tome ko smo, ko su nam preci i kakve su nam običaje ostavili-kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je zajedno sa starješinom Hrama uručio i nagrade pobjednicima ovogodišnjeg literarnog konkursa „Pravoslavna Banja Luka 2021“.

Prvu nagradu dobila je Sanja Dojčinović, studentkinja Učiteljskog studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, za esej pod nazivom “Tiša strana Banje Luke”.

Druga nagrada dodijeljena je Nevenu Miljatoviću, studentu ruskog i srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci za lirski nadahnut esej pod nazivom „Među brvnima vjeronosnim“.

Dobitnik treće nagrade je Stefan Dendi, student Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, za esej „Pravoslavna Banjaluka“.

Prema programu pod nazivom „U susret Spasovdanu“ nastupili su Mješoviti hor SPD „Jedinstvo“ i Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banja Luka pod dirigentskom palicom čuvenog Nemanje Savića.

Građani su uživali u spletovima narodnih, gradskih, krajiških i župskih pjesama u izvedbi ovih banjalučkih horova.

Muški hor Akademije umjetnosti izveo je komitske pjesme, dok je Ženski hor izvodio dodolske pjesme.

Program povodom slave grada upriličili su folklorni ansambli i narodni orkestri: ANIP „Veselin Masleša“ i KUD „Čajavec“, RKUD „Pelagić“, učenici Muzičke škole „Vlado Milošević“, Gradski tamburaški orkestar, kao i Gradski hor „Jazavac“, kojim je dirigovao Zlatan Mirić.

Podsjećamo, u četvrtak, na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9.00 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

U okviru obilježavanja Spasovdana, biće održani i sportski sadržaji, i to finale Kupa grada u kojem će se sastati FK „Borac“ i FK „Željezničar“ 10. juna u 18 časova na Gradskom stadionu.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva-parohija Banjalučka.

Danas objavljeno

Eliot i Luna Filipović: Najmlađi vozači dajak čamca na Vrbasu

M.

Pogledajte plan vakcinacije na vakcinalnom punktu u hali Banjalučkog velesajma

M.

U ovim ulicama biće problema u snabdijevanju vodom

M.

Ostavite komentar