POČELO JE: U Banjaluci od sutra naplata plastičnih kesa u prodavnicama - BIGportal.ba
Banja Luka

POČELO JE: U Banjaluci od sutra naplata plastičnih kesa u prodavnicama

Cijena naknade iznosiće 0.05 po kesi.

U Banjalučkim marketima stoji obavještenje da će se od 1.1. 2020. naplaćivati plastične kese. Cijena naknade iznosiće 0.05 po kesi.

“Ova odluka donesena je na osnovu ekološke inicijative trgovačkih lanaca sa ciljem podsticanja manje upotrebe plastičnih kesa i uticaja na smanjenje zagađenja naše životne sredine”, stoji u ovom obavještenju.

Ova odluka sprovodiće se marketima: Fortuna, Konzum, Mercator, Tropic, mojMarket, Bibgo, Fis, Marketi AS, Đurić, Košuta, Nikić-J, Kort.

Evropska unija će 2021. godine potpuno zabraniti upotrebu pojedinih proizvoda od plastike.

Institucije EU donijele su odluku da s ciljem smanjenja uticaja plastike na životnu sredinu zabrane korišćenje jednokratnih proizvoda poput slamki, štapića za uši, plastičnog pribora za jelo i ostalog.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske radi na usaglašavanju zakonodavstvo sa direktivom EU.

Podsjetimo da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Republici Srpskoj pripremilo je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kojim se uvode naknade za upravljanje posebnim kategorijama otpada.

U Srbiji je nakon uvođenja naplate plastičnih kesa smanjena njena upotreba za 80 odsto, odnosno za 50 kesa po građaninu. U Hrvatskoj je naplata plastičnih kesa uvedena 2005. godine, a u proteklih šest godina smanjena potrošnja plastičnih kesa za 65 odsto.

Da bi se razgradila jedna PVC kesa treba da prođe čak i do 1.000 godina.

Statistike iz BIH pokazuju da prosječan kupac mjesečno dobije 25 plastičnih kesa, a da ih uopšte ne zatraži. Prosječan vijek korišćenja tanke plastične kese je 12 minuta. Proizvodna cijena tankih plastičnih kesa je toliko niska da ne postoji ekonomski motiv za skupljače sekundarnih sirovina da ih prikupljaju i recikliraju.

Neka vaša novogodišnja odluka bude da u nabavku nosite platnene cekere.

BUKA

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 20.10.2021. godine

Vanja A

Ilić: Nastavak sjednice Skupštine grada Banjaluka 26. oktobra

M.

Više ulica u Banjaluci dobija novu rasvjetu: Svijetlo za prigradska i seoska naselja

M.

Ostavite komentar