Počeli pregovori za kredit vrijedan 750 miliona evra - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počeli pregovori za kredit vrijedan 750 miliona evra

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na nivou BiH, mogao bi biti spreman krajem januara ili u februaru, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

Džuel je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine.

Džuel je pojasnio da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuisan u tranšama u skladu sa uspjehom u sprovođenju programa.

– Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom narednom mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem januara ili početkom februara”, rekao je Džuel za Nezavisne novine.

On je dodao da će u smislu uslova programa nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

– Biće manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uslove da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerovatnoća da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom – rekao je Džuel.

On je naveo da će se uslovi i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih finansija i slično.

Džuel je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 miliona evra.

On je napomenuo i da nije završena kriza u vezi sa virusom korona već bi se mogla pogoršati tokom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što “zahtijeva ozbiljne finansije i košta”.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar