Počele letno-taktička vežba: Srbi i Rusi zajedno u vazduhu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počele letno-taktička vežba: Srbi i Rusi zajedno u vazduhu

Piloti Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije započeli zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019.

Vežba pod nazivom Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije (BARS) ove godine se održava u Rusiji, a planirano je da piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 mtv-5, do 2. novembra, u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti.

Tema je “priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nakon formiranja rusko-srpskih mešovitih posada, slede aktivnosti čiji je cilj unapredjenje sposobnosti komandanata za rukovodjenje jedinicama koje čine mešovite posade, u toku pripreme i vodjenja borbenih dejstava.

Grupu pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, na aerodromu “Privolžskij” dočekao je načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko, koji je poželeo dobrodošlicu kolegama iz Srbije i istakao da o saradnji i odnosu između dve vojske najbolje govori naziv vežbe. On je izrazio nadu da će mešovite posade tokom vežbe prikazati visok nivo obučenosti.

Pre letačkih aktivnosti obavljene su prethodne pripreme sa posadama vazduhoplova, upoznavanje i provere vazduhoplovne tehnike, a razradjene su i taktičke situacije na vežbi. Posadama su predočeni borbeni zadaci i izvršena je priprema za njihovu realizaciju.

BARS 2019 je peta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koji se nalaze u naoružanju obe vojske.

B92

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar