Počela vojna parada u Moskvi; Putin dočekao Vučića - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Počela vojna parada u Moskvi; Putin dočekao Vučića

U glavnom gradu Ruske Federacije na Cvetnom trgu održava se vojna parada povodom 75 godina od Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Paradi prisustrvuju i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je danas, uoči početka Vojne parade u Moskvi, stigao u Kremlj, gde ga je dočekao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pre prikaza naoružanja i opreme i defilea pripadnika vojnih jedinica obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kako je najavljeno, na 75. po redu paradi učestvovaće oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu. Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovaće i 75 aviona.

Na paradi se predstavila i Garda Vojske Srbije.

Kako je najavljeno, bihe prikazani i autonomni lanseri za raketni sistem „Jars”, operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M” i obalski raketni sistem „BAL”, protivvazdušni sistemi S-400, protivvazdušni raketno-topovski sistemi „Pancir”, višecevni bacači „Tornado S”, vozila „Tigar M”, blindirani automobili „Tajfun K” 4k4 sa borbenim mogulom na daljinsko upravljanje i „Tajfun VDV”, oklopni transporteri BTR-82A, teški višecevni raketni lanseri TOS-2.

Posetioci će videti i tenkove T-34-85, T-72B3, T-80BVM i T-90M, protivtenkovska samohodna vozila Su-100, desantna vozila BMD-4M, BMD-MDM, borbena vozila pešadije BMP 2 sa borbenim odeljenjem „Berežok” , BMP „Kurganjec 25″ sa borbenim modulom kalibra 57mm, BMP „Armata” sa borbenim modulom „Kinžal”. Moskovskim Crvenim trgom prodefilovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, naše najstarije jedinice.

Po završetku defilea, predsednici Putin i Vučić i ostali šefovi delegacije uputiće se pešice prema Aleksandrovskoj bašti gde će zajednički položiti cveće na spomenik Neznanom junaku.

Zbog epidemiološke situacije građani će događaj pratiti putem televizijskog prenosa. Parada je zbog koronavirusa prethodno i bila odložena, a Predsednik Rusije je za novi datum izabrao 24. jun, dan kada je održana prva Parada pobede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

B92

Danas objavljeno

U Kragujevcu zemljotres 3,3 stepena Rihterove skale

M.

Američki podaci govore da je Nikola Špirić umiješan u tešku korupciju: BiH tek traži detalje

M.

Plenković: Na tržištu vakcina je na djelu “kidnapovanje”

M.

Ostavite komentar