Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Srbiji - BIGportal.ba
Region Vijesti

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Srbiji

Vakcinacija zdravstvenih radnika, protiv virusa korona, počela je danas u Srbiji, a prvi su vakcinu primili medicinari u Kliničkom centru Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdarvlja Mirsad Ðerlek kaže da će danas biti vakcinisano oko 3.000 zdravstvenih radnika u Srbiji, a samo u Beogradu oko 1.200.

“Dobićemo vakcinu i u ponedeljak, tako da ćemo pokušati da iz nedelje u nedelju povećavamo broj imunizovanih”, rekao je Ðerlek.

On je naveo da je među zdravstvenim radnicima velika zainteresovanost za imunizaciju, jer su oni na prvoj liniji fronta i znaju šta je kovid.

“Izgubili smo dosta kolega tokom epidemije i želimo da sprečimo dalje oboljevanje i da sačuvamo zdravstveni sistem. Borba sa koronom nije završena, samo sada imamo moćno oružje”, rekao je Ðerlek.

Među prvima je cjepivom “Fajzer-Biontek” vakcinisana dr Vesna Mioljević, direktorka Službe za epidemilogiju KCS, koja je rekla da se u Kliničkom centru dosta njenih kolega prijavilo za vakcinaciju.

“Nadam se da će vakcina pomoći da se zaštitimo i da sigurnije lečimo pacijente”, rekla je Mioljević.

Kako kaže, već 23 godine prima vakcinu protiv sezonskog gripa, te se nada da će uskoro razviti imunitet i protiv korona virusa.

Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je ta zdravstvena ustanova dobila 1.000 doza, i da su imunizaciju krenuli od službi anestezije, epidemiologije i mikrobiologije, a da će nastaviti sa kovid dijelovima te ustanove.

Sutra će cjepivo primiti zaposleni u kovid bolnici u Batajnici.

“Očekujemo da će vakcina zaštiti zdravstvene radnike od zaražavanja. Do sada smo imali veliki problem, jer je dosta lekara, medicinskih sestara, tehničara, bilo zaraženo i morali su u izolaciju. To je značajno uticalo na proces rada”, rekao je Ašanin.

Direktor Urgentnog centra KCS Marko Ercegovac kaže da su zdravstveni radnici u Urgentnom centru najviše izloženi potencijalnoj kovid infekciji, jer je u prethdnom periodu bilo pacijenta koji nisu znali da su zaraženi, a imali su urgentna stanja koja su morala da se zbrinu.

U prva dva pika, kako je rekao, broj zaraženih zdravstvenih radnika bio je mali, ali je u trećem talasu, taj broj povećan.

“Ovo je jedini način da se zaštitimo od virusa”, rekao je Ercegovac, koji je i sam danas primio vakcinu.

Vakcinu je primio i direktor Centra za anesteziologiju KCS dr Nebojša Lađević, koji je naveo da su anesteziolozi u prvim redovima, da je vakcinacija važna, ali da zdravstveni radnici i dalje moraju da se čuvaju i da nema opuštanja.

Danas objavljeno

Određen pritvor Fuadu Kasumoviću

M.

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

“Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija; Počnite od sebe”

M.

Ostavite komentar