Počela vakcinacija u BiH: Rusku vakcinu protiv korone prvi dobio direktor UKC-a RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počela vakcinacija u BiH: Rusku vakcinu protiv korone prvi dobio direktor UKC-a RS

U Bosni i Hercegovini je konačno počela vakcinacija protiv koronavirusa. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić je prva vakcinisana osoba u državi.

On i njegove kolege iz spomenute zdravstvene ustanove primili su rusku vakcinu Sputnik V. Danas je prvi dan vakcinacije i bit će vakinisano nekoliko desetina zdravstvenih radnika.

Vlast u RS-u osigurala je dvije hiljade doza ove vakcine, a jučer je Vlada Srbije osigurala još pet hiljada doza za ovaj entitet.

Kako su najavili nadležni, prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici.

U Federaciji Bosne i Hercegovine još nema nijedne doze vakcine. Njene vlasti su obećavale da bi prve doze nabavljene globalnom inicijativom COVAX trebale biti dostupne ovaj mjesec. Ali, to se još nije desilo.

Nadležni u ovom entitetu tvrde da je za nabavku najodgovornije Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Uvjeravaju da entiteti i kantoni ne mogu kupiti vakcine direktnom pogodbom s proizvođačima.

No, u Zapadnohercegovačkom kantonu rade na tome da kupe Sputnik V i naglašavaju da to mogu uraditi. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je izjavio da ni entitetska ni državna vlast ništa ne poduzimaju da bi nabavile vakcinu.

Mnogi su saglasni u stavu da se Bosna i Hercegovina previše oslonila, tj. da je previše očekivala od COVAX inicijative osmišljene za siromašnije države. Pri tome misle da vlast nije učinila ništa osim što je čekala na COVAX.

Dok čekamo na vakcine, treba podsjetiti da je Srbija među najuspješnijim evropskim državama u vakcinaciji. Do sada je vakcinisala više od pola miliona ljudi, a Izrael je vakcinisao već pola od devet miliona stanovnika.

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar