21. Oktobra 2021.

Počela vakcinacija trećom dozom na Institutu za javno zdravstvo RS

Big Portal

Jela Aćimović, epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo RS, je rekla da je buster doza se daje nakon šest do osam mjeseci nakon druge doze.

“Buster doze se preporučuje za osobe koje imaju slabiji imunitet, to su osobe starije od 65 godina, ali i osobe mlađe koje imaju hronične bolesti”, rekla je Aćimovićeva.

Dodala je da se buster doza preporučuje i one koji rade u kontaktu sa ljudima, kao što su medicinski radnici, zaposleni u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

“U narednom periodu će Institut za osobe koje su prve dvije doze primile u Institutu, dane otvorenih vrata za primanje buster doze”, kazala je Aćimovićeva.

Kada je riječ o kombinaciji vakcina, da će za početak ići sa preporukom da osobe prime istu vakcinu kao i prve dvije doze.

Nezavisne novine

“Kombinovanje vakcina se preporučuje za osobe sa slabijim imunim sistemom”, navela je Aćimovićeva.

Dodala je da građani RS koji su se vakcinisali van BiH, na primjer u Srbiji, mogu da u RS prime treću buster dozom.

Rekla je još da sve osobe koje nisu prve dvije doze primile u Institutu već u domovima zdravlja, tamo će i primiti i treću dozu.

“Imamo jako veliki broj osoba za ovu buster dozu. Moram napomenuti da se jako mali broj zainteresovanih osoba javlja za primanje prve doze”, rekla je Aćimovićeva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare