Počela trka za srednjoškolske stipendije u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Počela trka za srednjoškolske stipendije u Banjaluci

Grad Banjaluka je raspisao je konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2021/2022. godinu, u okviru gradskog programa stipendija, za koji će iz gradskog budžeta za srednjoškolce i studente biti izdvojeno 1,6 miliona KM.

Konkurs je otvoren za prijave u narednih mjesec dana, odnosno do 1. oktobra, a srednjoškolci će stipendiju moći ostvariti po jednom od sljedećih osnova: prema socijalnom statusu, za uspjeh u školi i za deficitarna zanimanja.

Planirano je da u narednoj školskoj/akademskoj godini iz budžeta grada Banjaluka bude izdvojeno 1,6 miliona KM za učeničke i studentske stipendije.

“Učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM”, ističu u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka.

Za stipendije, namijenjene deficitarnim zanimanjima, mogu se prijaviti učenici koji se školuju za sljedeća zanimanja: monter suve gradnje – moler, fasader i tehničar modelar obuće.

Prijave na konkurs, sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju se Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, putem prijemne kancelarije banjalučke Gradske uprave u kancelariju 16.

Obrasci za podnošenje zahtjeva za stipendiju, zainteresovani mogu preuzeti ispred prijemne kancelarije u Gradskoj upravi (pretinac broj 64) ili na internet stranici grada Banjaluka.

Sve informacije o javnom konkursu zainteresovani mogu dobiti putem zvanične internet stranice grada www.banjaluka.rs.ba, a za dodatna pojašnjenja i na broj telefona Gradske uprave Banjaluka 051/244-496.

“Što se tiče minule školske godine, sve obaveze prema gradskim stipendistima su u potpunosti izmirene, nakon što su tokom prošlog mjeseca izmirene deveta i deseta rata stipendija”, naveli su iz Gradske uprave Banjaluke.

Opšti uslovi

1. da su državljani Republike Srpske/BiH;

2. da imaju prebivalište na području grada Banjaluka u neprekidnom trajanju, dužem od četiri godine prije podnošenja prijave na konkurs, osim za djecu bez roditeljskog staranja, a smještena su u ustanovu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja na teritoriji grada Banjaluka, koja moraju imati boravište na području grada Banjaluka u neprekidnom trajanju od četiri godine ili više prije podnošenja prijave na konkurs;

3. da ne pohađaju srednju školu (smjer) u drugom mjestu, ako takva škola postoji u gradu Banjaluci;

4. da su redovni učenici;

5. da nisu obnovili nijedan razred u upisanoj srednjoj školi, kao ni u drugoj školi;

6. da nisu pohađali razred za koji konkurišu u upisanoj srednjoj školi, kao ni u drugoj školi;

7. da imaju do 20 godina starosti;

8. da u prethodno završenom razredu imaju primjereno vladanje;

9. da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja i

10. da nisu primali stipendiju grada Banjaluka za godinu školovanja za koju konkurišu, bez obzira da li se školuju na istom ili drugom smjeru iste škole ili su upisali drugu školu.

Potrebni dokumenti

Kao dokaz o ispunjavanju opštih uslova, učenici prilažu sljedeće dokumente:

– uvjerenje o prebivalištu;

– uvjerenje o boravku u instituciji na području grada Banjaluka (djeca bez roditeljskog staranja, a smještena su u ustanovu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja na teritoriji grada Banjaluka);

– uvjerenje (potvrdu) o upisu u školsku 2021/2022. godinu – kao redovan učenik i

– kopiju svjedočanstva prethodno završenog razreda.

Danas objavljeno

Dodjela stipendija: Konkurs za banjalučke srednjoškolce otvoren do 3. oktobra

M.

Aktivnosti za mališane: Udruženje „Zdravo da ste“ nastavlja projekat „Klubovi za djecu i porodicu“

M.

Sutra treća banjalučka Šurijada

M.

Ostavite komentar