20. Septembra 2021.

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH bez predstavnika iz RS

Big Portal

Sjednici prisustvuje 29 poslanika.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu. Prema predloženom budžetu, koji bi pred poslanicima trebalo da se nađe u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u ovoj godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prošle godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u predloženom budžetu za ovu godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na prošlu veći su za četiri odsto.

Međutim, neizvjesno je da će budžet ugledati svjetlo dana, jer poslanici i delegati iz Republike Srpske odlučni su da ne učestvuju u odlučivanju poštujući odluku Narodne skupštine RS, tako da bez njihovih ruku u Domu naroda BiH budžeta i nema.

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a u Predstanvičkom domu, kazao je da ne zna koliko je smislena ova sjendnica, obzirom da se ne može završiti.

“Moj priejdlog je bio da se odgodi sjednica, ali nisam dobio podršku. Ovo nije dobro. Mora se naći rješenje”, kazao je Lovrinović.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare