Počela serijska proizvodnja električnog Volkswagena ID.3 - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Počela serijska proizvodnja električnog Volkswagena ID.3

Kako prenosi Tanjug, njemačka grupacija Folksvagen zvanično je danas započela serijsku proizvodnju svog električnog automobila „ID.3“, u sklopu nastojanja da postane svjetski lider u oblasti e-mobilnosti.

Ceremoniji pokretanja fabričke proizvodnje, održanoj u Folksvagenovoj fabrici u nemačkom gradu Cvikau, prisustvovali su, između ostalih, izvršni direktor VW-a Herbert Dis i nemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi CNBC.


U govoru, čiji su odlomci objavljeni na internetu, Dies je rekao da će model ID.3 pružiti “važan doprinos razvoju e-mobilnosti”“.

“Učiniće da ekološka individualna mobilnost postane dostupna milionima ljudi i prekretnica je za našu kompaniju na putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050. godine”, dodao je on.


Model ID.3 bi trebalo da bude lansiran “skoro istovremeno” na evropskim tržištima sledećeg leta, pri čemu će osnovna verzija biti plasirana po ceni manjoj od 30.000 evra u Nemačkoj.

Pogon u Cvikauu trenutno prolazi kroz transformaciju – iz fabrike motora sa unutrašnjim sagorevanjem u fabriku koja će proizvoditi samo električna vozila. U rekonstrukciju fabrike, Folksvagen ulaže 1,2 milijarde evra, a ona će, kako je saopšteno, od 2021. godine imati kapacitet za proizvodnju 330.000 vozila na električni pogon godišnje.

Nemački VW planira da lansira “skoro 70 novih električnih modela“ do 2028. godine, a iz kompanije je u martu ove godine najavljeno da će potrošiti preko 30 milijardi evra na elektrifikaciju svog portfelja vozila do 2023. godine.

VW je prošle nedelje saopštio da su njegovi prihodi od prodaje, u periodu od januara do septembra, dostigli 186,6 milijardi evra, što je za 6,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Izvor: AutoBlog.rs

Danas objavljeno

Peugeot od 2030. u Europi isključivo na struju

Vanja A

Kineski model među 5 najprodavanijih u Holandiji, na prvom mjestu električna Škoda

Zeljka

Nova Toyota Prius stiže krajem 2022. godine

Zeljka

Ostavite komentar