Počela proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi, isporuke u decembru - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Počela proizvodnja električnog kamiona Tesla Semi, isporuke u decembru

Teslin električni kamion Semi je dugo odgađan, a sada je osnivač i direktor kompanije Elon Musk potvrdio da je proizvodnja napkon počela.

Kada je kompanija Tesla 2017. godine predstavila kamion Semi, očekival se da će proizvodnja poleti do 2019. godine, no to se nije dogodilo. Musk je potom poslao email uposlenicima početkom 2020. godine u kojem je naveo da je kamion već u ograničenoj proizvodnji te da je “vrijeme da se uloži sve kako bi se krenulo s masovnom proizvodnjom”. U aprilu te godine je iz Tesle saoćeno da se isporuke kamiona ponovo odgađaju za 2021. godine.

Međutim, ni 2021. nije bila godina Semi kamiona. Dioničari su obaviješteni da se isporuke odgađaju za 2022. godinu zbog globalnih problema u lancu dobavljača koji su utjecali na tehnološku i auto industriju, kao i na tada ograničenu proizvodnu moć koja se odnosi na baterije kamiona.

Ipak, čini se da je čekanju napokon došao kraj jer je Musk putem Twittera potvrdio da se prva isporuka Semi kamiona očekuje 1. decembra. Kamione će dobiti kompanija Pepsi, koja je naručila 100 primjeraka u decembru 2017. godine.

Semi su naručile i druge velike kompanije poput Walmarta i UPS-a.

U maju ove godine je kompanija Tesla počela primati narudžbe klijenata s depozitom od 20.000 dolara. Semi košta između 150.000 i 180.000 dolara. a domet iznosi do 800 kilometara.

Danas objavljeno

Prvi solarni automobil na svijetu kreće u proizvodnju

Vanja A

Polimerizacija farova – šta je to i koliko košta?

Vanja A

Specijalni Porsche 911 započinje svoje istraživačko putovanje

Vanja A

Ostavite komentar