26. Novembra 2021.

Počela primjena pravila: Pljušte kazne na granici s Hrvatskom

Big Portal

Kako piše sarajevski portal Klix.ba, brojni putnici koji su iz BiH poneli “nekoliko kilograma kupusa, kobasica, cigareta ili više komada pašteta” bili su kažnjeni na granici jer su carinici tražili sve neprijavljene proizvode bez odgovarajućih sertifikata.

Tako je jedan putnik kažnjen na Graničnom prelazu “Izačić” zbog 10 glavica kupusa sa čak 5.100 kuna, odnosno oko 1.327 KM.

Osim njega, kažnjeni su i putnici koji su nosili tri bundeve, tri akumulatora, 10 kokošijih pašteta, a najgore je prošao putnik koji je iz BiH poneo sedam kilograma ljutih krajiških kobasica. On je zbog toga morao da plati čak 14.000 kuna, odnosno 3.644 KM.

Inače, Klix.ba podseća da sva ta pravila važe još od kada je Hrvatska ušla u EU, ali se do sada nisu striktno primenjivala zbog tehničkih nemogućnosti, ali je sada novim zakonom sve pojednostavljeno i svi propisi su usaglašeni s evropskim.

Nova pravila pogodiće brojne stanovnike i s jedne i s druge strane granice, budući da brojni državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku sa sobom nose hranu koja je u Hrvatskoj dosta skuplja. Takođe, i brojni državljani Hrvatske često odlaze u susedne BiH gradove i obavljaju velike kupovine budući da je kod suseda sve jeftinije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare