Počela posebna sjednica NS RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Počela posebna sjednica NS RS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH počela je u Banjaluci.

U ovoj informaciji se, između ostalog, navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru, 49 prema 51 odsto.

Na početku sjednice zakletvu je položio Momčilo Antonić iz SNSD-a koji će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Sjednici prisustvuje predsjednik Srpske Željka Cvijanović na čiji zahtjev je sjednica i zakazana.

Prisustvuju i lideri parlamentarnih stranaka u Srpskoj, SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, Demosa Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik Narodne skupštine, DNS-a Nenad Nešić i NDP-a Dragan Čavić.

Na sjednici je i premijer Srpske Radovan Višković, te brojni ministri u Vladi Srpske, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Posebna sjednica je sazvana nakon što je Ustavni sud BiH ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se pomenuto zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Jedinstven stav Republike Srpske je da njeni politički predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske, te je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

AGENCIJE

Danas objavljeno

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Ostavite komentar