POČELA JE NAJLUĐA ŽURKA NA SVIJETU: Pogled na ljepotice sa karnevala u Riju će vas raspametiti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

POČELA JE NAJLUĐA ŽURKA NA SVIJETU: Pogled na ljepotice sa karnevala u Riju će vas raspametiti

Najraskošniji i najveseliji karneval na svetu, koji se tradicionalno svake godine od 18. vijeka održava u Riju, privukao je ove godine oko milion turista iz cijelog svijeta.

Početak karnevala kasnio je nekoliko sati jer su vatrogasne ekipe morale da izvrše detaljnu inspekciju čuvenog sambodroma kako bi se spriječila svaka mogućnost da dođe do tragedije.

KARNEVAL KARNEVALA
– Prvi karneval u Riju bio je 1723. godine, ali on vuče korijene još iz 17. vijeka
– Organizovan je u čast grčkog boga vina Dionisa
– Portugalski festival “Entrudo” je preteča današnjeg karnevala
– Karneval 1940. godine poprima oblik maskenbala
– Afrički uticaj i samba preuzimaju primat 1917. godine
– Karneval otvara kralj Momo, koji od gradonačelnika dobija ključeve grada

Smanjenje budžeta

Dve velike tragedije pogodile su Brazil u poslednjih godinu dana (požar u kampu FK Flamengo i požar u zgradi Nacionalnog muzeja).

FOTO: EPA

Lajtmotiv ovogodišnjeg karnevala poslije dolaska desničara Žaira Bolsonara za predsjednika Brazila jeste uloga žena u društvu i prava manjina.

FOTO: EPA

Otkad je Marselo Krivela, bivši sveštenik, postao gradonačelnik Rija, škole sambe su se suočile sa velikim smanjenjem budžeta. Grad je bukvalno prepolovio izdvajanja za škole sambe, od kojih je većina starija od sto godina.

TAKMIČENJE ŠKOLA

Parada na sambodromu je u stvari takmičenje najboljih škola sambe. Održava se dva dana zaredom, a svaki dan nastupa šest škola, od ukupno 12 najboljih u Rio de Žaneiru. Svaka škola ima svoju zaštitnu boju, temu i muziku. Zanimljivo je da se škole za paradu pripremaju skoro šest mjeseci, a prve probe na samom sambodromu počinju već u decembru. Mesecima se vježbaju pokreti, šiju kostimi i izrađuju prevozna sredstva.

Ništa bez osmeha... Samo nek je veselo

NIŠTA BEZ OSMIJEHA… SAMO NEK JE VESELO FOTO: PROFIMEDIA

Uprkos tome, tradicionalnog plesa po kome je Brazil poznat širom svijeta biće napretek.

FOTO: EPA

“Karneval je poput Svjetskog prvenstva u fudbalu. Saosjećamo s tragedijom sa kojom živi naš narod. Karneval ne može da ignoriše realnost. Na kraju krajeva, učesnici karnevala su radnici i roditelji koji jednom godišnje žele da se zabave”, rekao je Rafael Peruči, portparol škole sambe “Portela”.

Pojačana bezbijednost

Kraljica naprestolu... Kostim za pamćenje
KRALJICA NAPRESTOLU… KOSTIM ZA PAMĆENJE FOTO: PROFIMEDIA

Policija je posebno na oprezu tokom karnevala. Oko sambodroma su jake mjere bezbijednosti, a posebno se nadgleda situacija u favelama, siromašnim četvrtima u kojima glavnu riječ vode narko-dileri. U januaru je zabilježen veliki porast nasilja.

Registrovano je čak 11.230 pljački na ulici i u javnom prevozu, dok je policija u obračunu s narko-kartelima usmrtila 160 osoba.

 

Kurir

 

Danas objavljeno

Udovica Kobea Bryanta otkrila detalje kobnog dana: Za smrt supruga i kćerke nije saznala od policije

Vanja A

Trik uz pomoć kojeg će vam maskara duže trajati

Vanja A

Ko je skinuo Dvejna Džonsona sa trona?

Zeljka

Ostavite komentar