Počela ceremonija otvaranja ZOI u Pekingu - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

Počela ceremonija otvaranja ZOI u Pekingu

Svečanom ceremonijom koja počinje u 13.00 otvaraju se 24. Zimske olimpijske igre u Pekingu.

Peking će na ovaj način postati prvi olimpijski dualni grad, što znači da će postati prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta koji je bio domaćin i letnjem i zimskom izdanju Olimpijskih igara.

Ceremonija otvaranja će se održati na Nacionalnom stadionu, čuvenom „Ptičjem gnezdu“, mestu održavanja ceremonije otvaranja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine.

Svet je tada ostao zadivljen spektaklom koji je Kina priredila, a te Igre ocenjene su kao najuspešnije Igre do tada održane.

Isti reditelj koji je tada režirao ceremoniju otvaranja, angažovan je i ovog puta. Žang Jimou, reditelj ovog događaja već je nekoliko puta naglasio da će ova ceremonija biti potpuno drugačija od one koju smo videli 2008. godine i zbog aktuelne situacije oko pandemije virusa Kovid-19, ali i zbog drugačijeg koncepta Igara u odnosu na one koje su održane pre 14 godina.

Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara nosiće alpski skijaš Marko Vukićević.

Marku će ovo biti treći nastup na Olimpijskim igrama, a prvi put da nosi zastavu naše zemlje.

“Vrlo sam uzbuđen i ponosan sam što ću nositi zastavu Srbije. Mislim da je to san svakog sportiste da nosi zastavu svoje zemlje na najvećem takmičenju. To je moj san koji sam ja sanjao kad sam bio mlađi. Nemam iskustvo, jer nikada do sada nisam nosio zastavu Srbije na ovako velikom takmičenju. Presrećan sam i to će zauvek ostati u mom sećanju. Verujem da će ceremonija otvaranja biti dobro organizovana i da će biti zanimljiva za gledanje svima”, rekao je Vukićević.

Ceremonija otvaranja Igara održava se prema veoma striktnom olimpijskom protokolu koji predviđa da domaćini imaju mogućnost da u okviru kulturnog dela ceremonije na kreativan način predstave svoju tradiciju, kulturu i dostignuća celom svetu.

Drugi deo ceremonije predstavljaju segmenti olimpijskog protokola koji podrazumevaju polaganje zakletve sportista, trenera i sudija, kao obraćanje predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i predsednika Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara.

Pored toga, intoniraju se himne zemlje domaćina i Međunarodnog olimpijskog komiteta uz unošenje i podizanje dve zastave.

Nakon toga, unosi se i Olimpijski plamen koji je upaljen u drevnoj Olimpiji, a prethodna dva dana je pronošen kroz tri oblasti u kojima se održavaju Zimske olimpijske igre. Konačno, ceremonija se završava paljenjem velikog Olimpijskog plamena u okviru stadiona čime i zvanično počinje proslava svečanih Igara 25. zimske Olimpijade.

b92.

Danas objavljeno

Britanija odobrava prodaju Čelsija, Abramovič neće dobiti ni peni

Zeljka

“Bodovi se tope, a nemam mogućnost da ih odbranim zbog kancelarije i politike”

Zeljka

Srbija ipak blizu dva mjesta u Evroligi

Zeljka

Ostavite komentar