Počela akcija suzbijanja ambrozije: Iz Grada pozvali stanovnike da je uklone sa privatnih parcela - BIGportal.ba
Banja Luka

Počela akcija suzbijanja ambrozije: Iz Grada pozvali stanovnike da je uklone sa privatnih parcela

Košenje ambrozije počelo je danas na javnim površinama na Banjalučkom polju, kako bi se ova korovska biljka uklonila prije njenog cvjetanja, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako su potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, kao i ranijih godina, od polovine jula počinje akcija suzbijanja ambrozije na javnim površinama na kojima je zabilježena ambrozija.

Planirano je da se naredne sedmice košenje nastavi u ulicama Poljskog partizanskog bataljona, Vrbaski put, Mlađe Ćusića, te u naseljima na mjestima prekopa gdje se pojavljuje ova najalergenija biljka.

Ističu da su veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine, pogotovo nakon žetve.

Zato su, ovom prilikom, pozvali sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

“Polenski semafor”
Koncentracije alergenih vrsta polena u vazduhu na području gradu mogu se pratiti i ove godine putem tzv. “polenskog semafora” na sajtu Grada.

Za ovaj posao izabran je Poljoprivredni institut Republike Srpske, koji će sve do kraja vegetacione sezone dostavaljati podatke o koncentracijama polena koje će, uz prognoze za tekuću sedmicu, biti redovno objavljivane na sajtu Grada.

Prema trenutnim podacima sa ovog semafora, zabilježene su koncentracije polena trave i koprive koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije. Za lipu, bor i bokvicu je “zeleni kružić“ što znači da su koncentracije polena takve da kod izuzetno osjetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije.

Danas objavljeno

U Banjaluci postavljen prvi defibrilator na otvorenom

M.

Telemach Fondacija: U utorak u 11:00h počinju Job Lab radionice za srednjoškolce u Banja Luci

Vanja A

Planirana isključenja električne energije za 19.10.2021. godine

Vanja A

Ostavite komentar