16. Jula 2021.

Počela akcija suzbijanja ambrozije: Iz Grada pozvali stanovnike da je uklone sa privatnih parcela

Kako su potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, kao i ranijih godina, od polovine jula počinje akcija suzbijanja ambrozije na javnim površinama na kojima je zabilježena ambrozija.

Planirano je da se naredne sedmice košenje nastavi u ulicama Poljskog partizanskog bataljona, Vrbaski put, Mlađe Ćusića, te u naseljima na mjestima prekopa gdje se pojavljuje ova najalergenija biljka.

Ističu da su veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine, pogotovo nakon žetve.

Zato su, ovom prilikom, pozvali sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

“Polenski semafor”
Koncentracije alergenih vrsta polena u vazduhu na području gradu mogu se pratiti i ove godine putem tzv. “polenskog semafora” na sajtu Grada.

Za ovaj posao izabran je Poljoprivredni institut Republike Srpske, koji će sve do kraja vegetacione sezone dostavaljati podatke o koncentracijama polena koje će, uz prognoze za tekuću sedmicu, biti redovno objavljivane na sajtu Grada.

Prema trenutnim podacima sa ovog semafora, zabilježene su koncentracije polena trave i koprive koje kod alergičnih osoba uglavnom izazivaju alergijske reakcije. Za lipu, bor i bokvicu je “zeleni kružić“ što znači da su koncentracije polena takve da kod izuzetno osjetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare