Pobuna Budve - BIGportal.ba
Region Vijesti

Pobuna Budve

Gradonačelnik Budve Marko Carević ocenio je da je odluka o zatvaranju ugistiteljskih objekata više politička, nego zdravstvena.

Carević je apelovao na Nacionalno koordinaciono telo (NKT) i druge druge nadležne državne organe da preispitaju odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata u Budvi i drugim gradovima kao jednoj od mera za suzbijanje pandemije virusa korona.

“Odluka NKT o zatvaranju ugostiteljskih objekata sa pravom je naišla na negodovanje brojnih ugostitelja i zaposlenih u ovoj delatnosti u našoj opštini. Smatram da se više radi o političkoj nego o zdravstvenoj odluci iz razloga jer se cilj iste može postići na manje drastičan način”, rekao je Carević.

On je ocenio da se isti cilj može postići ozbiljnijom kontrolom i sancionisanjem onih ugostiteljskih objekata i pojedinjaca koji se ne pridržavaju propisanih mera.

“Kao odgovorni ljudi i vršioci vlasti mi možemo da podržimo samo one mere koje će drakonski kažnjavati sve one koji se ne pridržavaju zdravstvenih preporuka, a to se odnosi ne samo na ugostitelje već i na sve one pojedince koji svojim neodgovornim ponašanjem i poslovanjem ugrožavaju zdravlje svojih komšija, prijatelja i sugrađana”, rekao je gradonačelnik Budve.

On je dodao da očekuje od nadležnih organa da će revidirati ovu ishitrenu odluku i omogućiti svim odgovornim ugostiteljima da rade u skladu sa zakonom i time, kako je naveo, sačuvati radna mesta “koja su nam u uslovima krize neophodna”, kao i to da će propisati strožije i redovnije kontrole u pogledu sancionisanja svih onih koji se u svom poslovanju ne pridržavaju propisanih mjera.

Carević je rekao da veruje da svi dele zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, koju izaziva korona virus i poručio da je zato odgovornost na svima da svojim ponašanjem utiču na to da se ona suzbije, a posledice svedu na minimum.

Kako je naveo, neophodno je i da se u ovim trenutcima oživi “posrnula ekonomija koja svoj krah doživljava upravo u ovom periodu kada je javni dug dosegao 90 odsto BDP i galopirajuće raste”.

“Mislim da niko nije za to da se neodgovornim ponašanjem ugrožava zdravlje građana, ali moram da apelujem na sve da čuvaju i ekonomsko zdravlje svih građana, posebno nas koji živimo na primorju a koji smo neodgovornom politikom Vlade Crne Gore, koja je u sred letnje sezone zatvorila granice za naša primarna tržišta, dovedeni na ivicu egzistencije”, rekao je Carević.

On je naglasio da većina ugostitelja pošteno obavlja svoj posao, drži se i sprovodi mere NKT, plaća porez i bori se sa gubicima još od marta.

“Pomoć Vlade ovom resoru je nedovoljna, i najniža u regionu i još jedno zatvaranje bi zadalo konačan udarac brojnim ugostiteljskim radnicima i vlasnicima lokala koji će biti prinuđeni da dodatno otpuštaju radnike”, upozorio je Carević.

Danas objavljeno

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Hrvatska: Dicmo pod vodom, potopljene kuće

M.

Ostavite komentar