2. Aprila 2021.

Pobijedio je najkrvoločniju vojsku i potpisao prvi mirovni sporazum na svijetu, a onda vladao još 42 godine!

Big Portal

Bio je najslavniji, najveći i najmoćniji faraon Novog kraljevstva. Bio je nepobediv. Bio je sin boga Ra, a Grci su ga zvali Ozimadias, dok su mu sami Egipćani uz ime dodavali epitet “Veliki”.

Ramzes Drugi je sigurno jedan od najpozantijih faraona u Egiptu. Nije ni čudo, jer je uspeo da izgradi hram u svakom većem mestu u Egiptu, a najpozantiji je u Abu Simbelu. Po tome je bio sličan srpskom kralju Milutinu koji je ostavio 40 zadužbina. Doživeo je duboku starost i umro je u 91. godini.

U svakom gradu je izgradio hram, a počeo je da valda sa 14 godina.

Karijeru je započeo sa 14. godina, kada ga je otac Seti postavio za regenta. Ramzes je predvodio nekoliko vojnih ekspedicija na Levantu i sve su bile uspešne. Osnovao je grad Pi Ramzes. Pokorio je Izrael i nastavio na sever ka Siriji. Tamo su se nalaziti Hetiti, a u to vreme su bili na lošem glasu kao najokrutniji i najkrvoločniji ratnici.

Dve verzijeNa hetitskoj verzioji sporazuma piše da su Egipćani molili za mir, a na srebrnoj, egipatskoj verziji – obrnuto.

Pobedio je “nepobedive”, a novom kralju ponudio mir.

Hetiti su Ramzesovu vojsku dočekali u zasedi, ali Egipćani su se brzo sabrali, napali i pobedili. Bitku Kadeša dobio je Ramzes Treći, a hetitski kralj Mursi Treći je pobeđen. Ujak Hatušli je svrgnuo sestrića, a Ramzes je sa zadovoljstvom Hetitima predao poraženog kralja. Da bi prekinuo buduće ratove, Ramzes je od hetitskog kralja tražio da potpišu Mirovni sporazum 1258. godine. Egipćani su dobili današnje libanske gradove.

Vladao je 67 godina i umro u 91. godini!

Ispisan je dvojetično na kamenu i čuva se u Arheološkom muzeju u Istanbulu. Egipćani su dobili mirovni sporazum na srebrnoj pločici koji su odneli u Luksor i ispisali na zidu hrama.

Ramzes se, čim je rešio problem sa Hetitima, okrenuo na jug i krenuo ka Nubiji. NJegova mumija je pronađena 1881. godine u Dolini kraljeva. Ramzes je vladao 67 godina.

https://www.instagram.com/p/CNDV5J8KkYj/?utm_source=ig_embed

Mumija Ramzesa Drugog nalazi se u Kairu, u Egipatskom muzeju na Trgu Tahrir, a 3. aprila će uz 22 mumija faraona učestvovati u velikoj Zlatnoj paradi faraona koji prelaze u novi GEM muzej.

Dve verzije

Na hetitskoj verzioji sporazuma piše da su Egipćani molili za mir, a na srebrnoj, egipatskoj verziji – obrnuto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare