Pobeda Varnoka u Džordžiji, Senat ostaje u rukama demokrata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pobeda Varnoka u Džordžiji, Senat ostaje u rukama demokrata

Američki senator Rafael Varnok pobedio je u Džordžiji republikanskog izazivača Heršela Vokera u drugom krugu izbora za člana gornjeg doma Kongresa.

U Džordžiji je održan drugi krug izbora za članove Senata SAD iz te savezne države, pošto na međuizborima u novembru nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu.

Aktuelni senator Rafael Varnok iz Demokratske partije je sa 51,3 odsto osvojenih glasova pobedio republikanskog kandidata Heršela Vokera, koji je dobio 48,7 procenata.

Nakon Varnokove pobede, demokrate će imati većinu sa 51 mestom u Senatu.

Republikanci su već osvojili većinu u Predstavničkom domu, mada su izostali ubedljiva pobeda i očekivani “crveni talas”.

“Jedan od razloga što su republikanski kandidati loše prošli jeste što nisu mogli da dobiju podršku u predgrađima, kao što to nije mogao ni Tramp”, smatra Džejkob Rubaškin, analitičar Inside Elections-a u Vašingtonu.

Varnok je pobedio Heršela Vokera u kritičnim predgrađima izvan Atlante.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp podržavao je Vokera, zbog čega su izbori značajni i za Trampa, koji je najavio kandidaturu za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima 2024. godine.

Danas objavljeno

Putin: Fašizam i njemački tenkovi ponovo prijete Rusiji

Vanja A

Policija utvrđuje odgovornost imama koji je vrijeđao Svetog Savu i SPC

Vanja A

Vukanović optužen za nasilničko ponašanje

Vanja A

Ostavite komentar