Po ugledu na Srbiju: Hrvatska otvara vakcinalne punktove i za građane BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Po ugledu na Srbiju: Hrvatska otvara vakcinalne punktove i za građane BiH

Vlada Republike Hrvatske je juče omogućila stranim državljanima da se besplatno vakcinišu protiv korona virusa, potvrdio je to ministar zdravstva Vili Beroš, a odluka naravno važi i za građane BiH.

Beroš je nakon sjednice pojasnio za koga važi odluka o besplatnoj vakcinaciji.

– To znači da se hrvatski državljani uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje te strani državljani mogu vakcinisati u Hrvatskoj- rekao je on.

Još uvijek nisu izneseni detalji o tome na kojim mjestima se mogu vakcinisati strani državljani, odnosno da li mogu doći bez rezervacije na bilo koji punkt.

Razlog odluke Vlade Hrvatske da vakciniše strane državljane je taj što imunizacija u ovoj zemlji ne ide baš kako je planirano. prenosi Klix.

Odnosno, ukupno su kupili i dobili otprilike 4.000.000 vakcina od čega je utrošeno nešto manje od 3.000.000, odnosno jednom dozom je vakcinisano tek 46 posto stanovništva.

Hrvati sada imaju 1.000.000 vakcina viška koje moraju potrošiti s obzirom na to da im ističe i rok trajanja.

Prvo su Hrvati dogovorili nekoliko donacija od čega 240.000 doza Moderne za Bosnu i Hercegovinu, ali shvatili su da je najbolji način ipak onaj “srbijanski”, a to je otvoriti svoje vakcinalne punktove i strancima.

Danas objavljeno

SAD ponovo traže izručenje; snažna podrška mobilisana

M.

“Vatre” u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti – pritisak raste

M.

Erdogan najavio susret sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar