Po smrtnosti od korone najlošija u regionu je BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Po smrtnosti od korone najlošija u regionu je BiH

Prema podacima američkog Univerziteta “Džons Hopkins” Bosna i Hercegovina je ubjedljivo najlošija u regionu kad je riječ o smrtnosti od posljedica virusa korona.

Naime, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno 49. mjesto (od 215 država) u svijetu prema ukupnom broju smrtnih slučajeva. Do danas je u BiH preminulo 5.297 ljudi.

Međutim puno više zabrinjava podatak o smrtnosti među oboljelima. Čak 3,86 odsto zaraženih virusom korona u BiH premine.

Kod susjednih država taj postotak je daleko manji. Hrvatska ima postotak smrtnosti među oboljelima na nivou od 2,27 odsto. Slovenija još manje tek 1,99 odsto. Susjedna Crna Gora 1,35 odsto. Srbija je ponovo apsolutni lider u regionu sa 0,93 odsto, ali to i ne iznenađuje uzimaju u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lijekova protiv virusa korona i vakcina.

Od BiH bolje rezultate liječenja pacijenata ima i Sjeverna Makedonija sa 2,98 odsto, ali i Albanija 1,72 odsto.

Dakle prema ovim podacima može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, što je direktna posljedica nerada vlasti na državnom i na nižim nivoima vlasti. Jer BiH jedina u regionu nije bila u stanju da nabavi vakcine za svoje građane, a ljekari su već ranije upozorili da nemaju pristup lijekovima koji se u svijetu koriste za liječenje oboljelih.

O respiratorima ne treba ni govoriti, budući da će svoju presudu u ovoj aferi dati Sud Bosne i Hercegovine.

(Avaz)

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar